« Veuve Clicquot: grande dame van ChampagneWijn op zolder »

ROSé: TERRASSLOBBERTJE OF FEESTELIJK?

1

mrt

2018

Lente in je bol? Dan is het tijd voor rosé. De vrolijkst gekleurde aller wijnen heeft maar het minste zonnesprietje nodig om te fonkelen in het glas. En wie denkt dat rosé op z’n best een simpel terraswijntje oplevert, moet echt eens heerlijk droog Provençaals of roze champagne proeven – liefst bij het eten.

Het lijkt simpel. Witte wijn, rode wijn, schenk ze bij elkaar en je hebt rosé. Mais non! In nieuwe wereld-wijnlanden buiten Europa mag je je gang gaan, maar de Franse wijnwetgeving schrijft voor dat rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Hoe dat gebeurt? Na de pluk worden de druiven korte tijd ‘in de week’ gelegd. Op uitzonderingen na zijn alle blauwe druiven van binnen kleurloos, voor de kleurstoffen moet je bij de schilletjes zijn.

[05-02-19] rose.jpgDoor de druiven, gekneusd en al, een aantal uren tot hooguit een etmaal te laten weken in hun eigen sap, krijg je de kleurstoffen vrij. Verwijder je vervolgens door te persen de schillen en andere vaste deeltjes, dan houd je een roze vloeistof over die, net als witte wijn, op een lage temperatuur wordt vergist: wat eerst suiker is, is aan het eind alcohol geworden. Een rozegekleurde wijn.

Het mooie is, de schilletjes geven niet alleen kleur, maar ook geur af. Ruik aan rosé en het voorjaar stuift je tegemoet. bosaardbeitjes, frambozen, rode besjes! Die frivole geur is voor sommigen reden genoeg om rosé af te doen als kinderachtige nepwijn, maar dit soort gemopper mag je gerust negeren.
Want proef vervolgens eens. Blijkt de wijn nu heerlijk droog, met misschien zelfs wat hartige kruidigheid, heb je dan niet het beste van twee werelden in je glas?

Het ene roze is het andere niet: rosé kan variëren van bleekroze tot lichtrood. De gebruikte druivenrassen kunnen voor behoorlijke kleurverschillen zorgen. Zo zal een druif als syrah, die in de Rhône diep donkerrode wijnen oplevert, ook aan rosé meer kleur afgeven dan bijvoorbeeld streekgenoot grenache, van nature een bescheidener roodgekleurd druifje.

[05-02-19] rose_deutz_450.jpgDe manier van wijnmaken maakt ook uit. Er is namelijk nog een andere veel toegepaste methode, saignée genoemd. Hier gaat het om het laten ‘bloeden’ van een rode wijn-in-wording. Tijdens de vergisting wordt een deel van de wijn afgetapt. Dit sap, nog vrij licht van kleur, vergist verder tot rosé (terwijl de achtergebleven rode wijn, met minder sap en nog wel alle schilletjes, zich verder ontwikkelt tot een stevige krachtpatser). Saignée levert doorgaans een wat donkerder rosé op.

Dus mengen van wit en rood is in Frankrijk niet toegestaan? Nee. Behalve dan… in Champagne. De meest noordelijke, koudste wijnregio van het land neemt wel vaker een uitzonderingspositie in. In Champagne krijgt rosé meestal z’n kleur door aan de schuimwijn een klein beetje stille rode wijn toe te voegen. De uitzondering op de regel levert meteen de meest feestelijke wijn op. Met rosé + bubbels is het alle dagen van het jaar lente.


Vele tinten roze

De mediterrane Provence is bekend om z’n heerlijke rosé. Lichtgekleurd en vaak verpakt in een typische amfora, is Provence rosé op z’n best een delicate, elegante wijn waarin je soms wat tijm, rozemarijn, laurier en andere kruiden herkent. ‘Garrigue’ is de term die verwijst naar die geur, afkomstig van het landschap vol stevig kruidig groen waarin de wijngaarden staan aangeplant.
Château Minuty bij St Tropez heeft naam gemaakt met uitstekende Provençaalse rosé. Een fantastische tafelpartner van lokale lekkernijen met knoflook, olie en groene kruiden, salade niçoise en bouillabaise.

[05-02-19] rose_bandol_450.jpg
Bandol neemt binnen de Provence een speciale positie in. Rond het kustplaatsje tussen Marseille en Toulon maakt men rosé (en rode wijn) van mourvèdre, een druif die dol is op zon en graag in rustig tempo rijpt. In Spanje monastrell genaamd, heeft mourvèdre stevige tannines en kruidigheid te bieden. Niks terrasslobbertje, dit is heerlijk serieuze rosé voor op tafel. De Bandol rosé van Domaine Tempier bijvoorbeeld is een begrip.

Al in 1937 werd de herkomstbenaming Tavel vastgelegd in het Franse systeem van Appellation d’Origine Contrôlée (AOC, tegenwoordig AOP). Rond het plaatsje met dezelfde naam in de zuidelijke Rhône wordt uitsluitend rosé gemaakt. Als wijnmaker mag je wel tien verschillende (ook witte) druiven gebruiken, zolang grenache maar de belangrijkste is. Tavel rosé is stevig van smaak en karakter: tannines zorgen ervoor dat de wijn, anders dan de meeste rosé’s, zelfs goed kan ouderen.

Bij rosé denk je al snel aan Zuid-Frankrijk: Provence, Languedoc-Roussillon. Ja, hier wordt veel kwaliteitsrosé gemaakt. Toch kun je ook in koelere gebieden terecht. In de Loire-vallei rond Anjou gebruiken wijnmakers druiven als cabernet franc en grolleau voor fruitige rosé in een frisse én in een lichtzoete stijl.

Leuk voor romantische momenten, maar ook vaak geweldig bij het eten is rosé champagne. Deutz bijvoorbeeld maakt een gracieuze rozekleurige allemansvriend, de rosé van Lacourte-Godbillon is mooi droog en fris. Schenk de roze bubbels bij (gerookte) zalm, zachte kaas of een quiche en het wordt vanzelf een feest.


© RdL
Leven in Frankrijk
# 2 voorjaar 2018