« Op stap in de RhôneSherry!? »

KERSTWIJN

12

dec

2016

En, wat schenken we met de feestdagen? December is dé maand om bijzondere flessen open te maken, een bezoekje aan de wijnspeciaalzaak te plannen en misschien iets stoffigs onder uit de kelder te halen. Creëer zelf die ‘speciale gelegenheid’ zeg ik altijd maar.

Bij mij komt, wat we ook eten, hoe dan ook Madiran op tafel. De wijn komt uit een van de kleine wijngebiedjes onder Bordeaux die vaak een beetje oneerbiedig op één hoop worden gegooid als Sud-Ouest.

De lokale blauwe druif tannat – een extravert type met veel tannine, kleur en zuur - werd er lange tijd, met een knipoog naar deftige buur Bordeaux, aangevuld met cabernet sauvignon en merlot. Sinds de jaren tachtig heeft de druif zich geëmancipeerd, aangemoedigd door wijnmaker Alain Brumont die bewees dat tannat ook in z’n eentje donkere, stevige én fluweelzachte wijnen kan opleveren.
[07-03-17] brumont_varkens_400.jpgInmiddels eindzestiger Brumont kan ieder moment van de dag een lofzang op tannat houden, ook wanneer we in een onweersbui met zijn suv tussen de wijngaarden door hobbelen.
Hooguit onderbroken door een tussenstop bij zijn zwarte varkens of een fotomoment van de zwarte wolken, legt de wijnmaker die vaak in een adem wordt genoemd met Madiran, uit wat zijn geheimen zijn.

Lage opbrengst, om te beginnen. ‘Kijk, tel maar mee: vijf trosjes per stok, hooguit’, laat hij zien naast de wijngaard voor zijn veelgeprezen Montus-wijn. Dat aantal is nog lager voor zijn andere paradepaardje, Bouscassé, vernoemd naar het familiekasteeltje waar hij opgroeide. En verder: nieuwe vaten. ‘Tannat vréét eikenhout.’ Het geeft de wijn z’n zachte randen.

Het mooie aan de wijnstreek is dat je er ook geweldige witte wijn vindt, met een eigen, poëtische naam: Pacherenc du Vic-Bilh, gemaakt van lokale druiven als arrufiac, gros of petit manseng.
[07-03-17] chateau_montus_500.jpg
De Zuid Fransen mogen hun wijnen graag schenken bij confit de canard, foie gras of ganzenvlees, dat wil niet zeggen dat wij dat ook moeten doen. Vast staat dat een winteravond met Madiran onherroepelijk warm en feestelijk wordt.

De wijnen van Alain Brumont zijn in Nederland verkrijgbaar bij de winkels van Henri Bloem en Gall & Gall.


© RdL
blog Wijninstituut
12 december 2016