« Zuid-Afrika: Bosman Family VineyardsZuid-Afrika: Spier Estate »

ZUID-AFRIKA: REYNEKE WINES

16

apr

2014

“Tragisch dat diegenen die beweren op te komen voor de armen hen waarschijnlijk de meeste banen hebben gekost. Nog nooit eerder zoveel oogstmachines gezien :(”, twitterde Johan Reyneke begin maart. Reyneke, die op sociale media opereert onder de naam vine hugger, vatte in die ene zin samen waar zijn hart ligt: kleinschalig, biodynamisch, sociaal verantwoord wijn produceren.

Het begon toen hij als student filosofie op een farm werkte, vertelt Reyneke aan de eettafel in zijn huis in Stellenbosch. Een van zijn taken: gif spuiten tegen insecten en onkruid. “Dan moest ik zelf beschermende kleding aan. Ik dacht: iets klopt hier niet.”
In de winter werkte de fervente surfer soms in hevige kou. “Op een gegeven moment deed ik onder mijn overall mijn wetsuit aan. Slim! Totdat ik bedacht dat de andere werkers geen wetsuit hadden en ook nooit zouden krijgen, met het lage loon dat wij verdienden. Werkers die geen keuze in het leven hebben: ze deden het werk dat hun ouders en grootouders hadden gedaan, iets anders konden ze niet.”

Voor Reyneke genoeg redenen om voor zichzelf te beginnen. Hij begon met een klein stukje land, en liet gewoon alle bestrijdingsmiddelen achterwege. “Ik kreeg alle insecten, ziektes en onkruid die je kunt bedenken.” Reyneke verdiepte zich in biodynamisch telen, experimenteerde met preparaat 500 en langzaam, heel langzaam kreeg hij het door.
Als een van de weinigen aan de Cape werkt Reyneke nu biodynamisch. Hij is op dit moment de enige met een Demeter-certificering, maar dat zal niet lang zo blijven, schat Reyneke in. “Ik denk dat er binnen een paar jaar wel tien zijn.”

Overigens werkt hij eerder praktisch dan dogmatisch. “Ik kijk vooral: wat werkt? Het mooie aan biodynamisch telen is dat je steeds meer zelfvoorzienend wordt. We hebben kippen, koeien, groenten voor eigen gebruik…”

Áls Johan Reyneke zich zorgen maakt over zijn land dan gaat het over sociale misstanden, zoals werkloosheid. Vandaar zijn tweet. “Geef je je geld uit aan een multinational voor een oogstmachine of aan mensen?”
Om dezelfde reden houdt Reyneke vast aan kurk voor zijn wijnen. Vanwege the romance, maar ook: “het land waar kurkeiken verdwijnen wordt gebruikt om op te bouwen.”

Kwaliteit met integriteit, luidt kortweg het Reyneke-credo.

Over kwaliteit gesproken: zijn wijnen zijn uitstekend, sommige een beetje funky. We proeven tijdens het home made diner bij de familie thuis. Johans vrouw, schilderes Mila Posthumus, heeft gekookt. Hun twee jonge dochters zitten in de keuken te tekenen.

2013 Reyneke Organic White Blend, Western Cape (sauvignon blanc, semillon)
Frisse, fijne wijn: mooi evenwicht tussen citrus- en tropisch fruit.

2012 Reyneke syrah + cabernet sauvignon (druiven van verschillende wijngaarden in de Coastal Region).
Een wat maffe aardegeur, de smaak is aanvankelijk zacht stroef, met aarde, kruiden. Alles bij elkaar een delicate wijn.

2012 Reyneke syrah
Zacht kruidig, herfstbos, rozeblaadjes, melkchocolade. Fruitig en levendig, fijne zuren en ook wat tannine.

2011 Cornerstone (45% cabernet sauvignon, 36% merlot, 19% cabernet franc)
Bescheiden geur van donkerrood fruit, fijn fris fruit ook in de smaak, maar toch een wijn met stevigheid. Elegant.

2010 Reyneke Reserve Red (60% syrah, 40% cabernet sauvignon)
Rozen! Wat een maffe geur. Ook: bosgrond, wat witte peper, viooltjes en nogmaals: rozen. Vol fruit met fijne tannines, heerlijk spannende wijn.

Innemende man, Johan Reyneke, die, als ik het zo inschat, anderen makkelijk meesleept in z’n groen-enthousiasme. Tijdens ons etentje neemt hij twee keer de moeite om een binnengewandeld insect voorzichtig op te pakken en buiten te zetten. Daar houd ik van. Maatschappelijk betrokken en zich bewust van de grote gevolgen die ogenschijnlijk kleine keuzes kunnen hebben. Think global, act local, zegt Johan Reyneke.
En: goede, spannende wijnen met ruggegraat.

Reyneke Wines
Stellenbosch
Zuid-Afrika

NL import via DGS Wijn

In april 2014 bezocht ik op uitnodiging van Wines of South Africa (WoSA) een reeks wijnbedrijven aan de Western Cape. Dit is een selectie van mijn favorieten.


© RdL
16 april 2014