« Zuid-Afrika: Solms-DeltaZuid-Afrika: Bosman Family Vineyards »

ZUID-AFRIKA: KLEINOOD

14

apr

2014

Alleen al de naam is mooi: Kleinood. Gerard de Villiers, afstammeling van een Franse hugenoot die eind 17e eeuw naar Zuid-Afrika kwam en wijn begon te maken, is technisch ingenieur. Dat merk je aan alles. In de wijnkelder wijst hij op metershoge kunststof gordijnen die een deel van de werkruimte afschermen: “Kijk, hierachter is het kouder. Ik wilde geen muren bouwen, zonde van de mooie grote ruimte. Met de gordijnen kan ik compartimenten met verschillende temperaturen creëren.”

De Villiers heeft een bloeiend bedrijf als technisch ontwerper van wijnhuizen: alleen al in eigen land ontwierp hij de produktieruimtes van 150 wijnbedrijven, waaronder die van Babylonstoren, Boschendal, Rust en Vrede en Kleine Zalze.
In zijn eigen kelder bedacht hij een systeem om met een lift de druiven en most middels zwaartekracht te verwerken: sommige wijnmakers vinden nu eenmaal dat je wijn niet moet rondpompen.

In de ontvangstruimte staat een schitterende kloostertafel van minstens acht meter lang. Aan de muren van zijn kantoor hangen fraaie sovjet affiches. Daar laat De Villiers me een map zien met oogstverslagen. Als ingenieur is hij gek op technische feiten, lijstjes, tabellen en statistieken. Van iedere wijngaard, van ieder deel van de wijngaard worden details bijgehouden: aantal kilo’s geplukte druiven, gemiddeld tros- en druifgewicht en hoeveelheid material other than grapes (MOG).

Het huis dat hij bewoont met zijn vrouw Libby is materiaal voor interieurtijdschrijften (de vijf meter hoge ramen komen uit een kapel), de tuin tussen het huis en de produktieruimte is een toonbeeld van beheerst geometrisch ontwerp: het groen wordt doorsneden door een handbreed kanaaltje. Regenwateropvang voor irrigatie? “Nee hoor, regenwater krijgen we meer dan genoeg. Dit is gewoon voor de lol.”

Alles is, kortom, mooi aan Kleinood. En dan heb ik de labels van de Tamboerskloof-wijnen nog niet eens goed bekeken: uiterst sober vormgegeven, het woord ‘Kleinood’ in reliëf op handgeschept papier. De etiketten worden met de hand gescheurd en op de flessen geplakt.

En de wijnen? Ook mooi, hoe kan het anders. Kleinood wijnmaker Gunter Schultz maakt er slechts drie: wit, rosé en rood. Lekker overzichtelijk.

2013 Tamboerskloof viognier geurt bloemig en naar rijp fruit zoals witte nectarine, en smaakt vol en rond, maar is tegelijkertijd fris en licht.
“We plukken in vier stadia. Het eerste deel is net niet rijp, het laatste deel is net overrijp”, verklaart De Villiers de balans.

2013 Tamboerskloof rosé (shiraz) is grotendeels free run wijn, met een deel geperste wijn toegevoegd. Een leuke wijn. De smaak is spannender dan de geur van fruitsnoepjes doet vermoeden: kruidig, zelfs een beetje hartig.

2009 Tamboerskloof syrah
(met een klein deel mourvèdre en een beetje viognier) begint fluwelig zacht, toont dan wat peper, zuur en kruidigheid (tijm, rozemarijn) en is naar het eind dan weer heerlijk zacht.

2010 Tamboerskloof syrah (7% mourvèdre, 2% viognier) is steviger: meer aarde, zwarte bessen en zwarte olijf, meer tannine.

2008 Tamboerskloof syrah (ongeveer zelfde samenstelling) begint met een lichte stallucht, die snel verdwijnt. De smaak blijkt onweerstaanbaar: laurierdrop, pure chocolade, bijna zoete randen. Stevig en geconcentreerd maar o zo zacht. Heel mooie wijn.

Mooi compact bedrijf met een stevige identiteit. De wijnen zijn stuk voor stuk karaktervol en fijn. De combinatie van traditie en high tech vind ik onweerstaanbaar, en dat alles ook nog eens mooi is, tja, dat maakt een bezoek er niet minder onaangenaam op.

Kleinood

Stellenbosch
Zuid-Afrika

Import NL via Elvama (België)
wijnen zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn XL

In april 2014 bezocht ik op uitnodiging van Wines of South Africa (WoSA) een reeks wijnbedrijven aan de Western Cape. Dit is een selectie van mijn favorieten.© RdL
14 april 2014