« Zuid-Afrika: KleinoodZuid-Afrika: Reyneke Wines »

ZUID-AFRIKA: BOSMAN FAMILY VINEYARDS

15

apr

2014

De boerderij (est. 1699) kan zo in de reisfolders: een verzameling schitterende historische, strak wit geschilderde gebouwen rond onberispelijke gazonnen.
De slave bell, ooit een onmisbaar communicatiemiddel op iedere farm, ontbreekt niet: de klokken mogen in onbruik zijn geraakt, ze worden nog overal gekoesterd als monumenten voor een ongemakkelijk verleden.
foto: Erica Moodie/WoSA

In 1798 begon de eerste generatie Bosman op het Lelienfontein landgoed. De traditie mag oud zijn, de achtste generatie wijnmakers is vooral bezig met heden en toekomst. Na een hiaat van een aantal decennia, waarin Bosman zich richtte op de teelt van druivenplanten, maakt Bosman sinds 2007 weer wijn.
Dat gebeurt volgens Fairtrade en Black Economic Empowerment richtlijnen: zakelijk gezien deelt de Bosman familie de wijngaarden, de wijnkelder en het label Bosman met de Adama Apolo Holding, een trust die zo’n 260 medewerkers vertegenwoordigt. Negentig procent van de medewerkers woont op de Lelienfontein-landerijen.

foto: Erica Moodie/WoSA
Rita Andreas, bestuurslid van de trust, werd er geboren. Haar familiegeschiedenis is nauw verweven met die van de Bosmans. Zo heeft Rita goede herinneringen aan de overgrootmoeder van Petrus Bosman, de huidige managing director van het wijnbedrijf. “Ze was een rolmodel voor mij. Ik luisterde als kind altijd naar haar pianospel, door haar heb ik zelf leren spelen. “

De Bos Handpicked Vineyards is het Fairtrade label en de kwaliteit van die wijnen zegt veel over de filosofie van de Bosmans: als iedereen al ‘instapwijnen’ maakt, waarom zouden wij dat dan nog doen?

Producenten van Fairtrade wijn richten zich doorgaans op kwantiteit: met de opbrengst per fles maak je immers het verschil. Bosman kiest vóór alles voor goede wijn, en volgens brand manager Neil Büchner is dat een teken des tijds. “Vroeger was het zo: je kocht Fairtrade omdat je de wereld wilde veranderen, al moest je er smerige koffie voor drinken. Nu is de beste koffie Fairtrade.”
Dat kan ook met wijn, wil hij maar zeggen.

Met Neil en Jannie Bosman (vader van Petrus en sales manages Antonia Bosman) hobbelen we in een 4x4 langs de wijngaarden: van velden met babyplantjes (Bosman is nog altijd deels kwekerij) tot en met een chenin blanc-veld uit 1952. Alles bij elkaar beschikt Bosman-wijnmaakster Corlea Fourie over meer dan veertig verschillende druivenrassen. Een fiks deel van het fruit wordt overigens verkocht aan andere producenten.
Jannie laat ons een persoonlijk binnenpretje zien: de rotsen waar je overal vanaf de wijngaarden op uitkijkt. Ze hebben de vorm van een W: van Wellington, volgens Jannie.
foto: Erica Moodie/WoSA
in beeld vlnr: Dirk Rodriguez (B), ik, Jannie Bosman


’s Avonds bij de braai gaan de Bosman wijnen open. Wat een genot: plezierige, gracieuze wijnen. Hier een paar favorieten:

Chenin methode cap classic (3 jaar sur lie gerijpt)
Lekker pittige mousserende wijn, wat toast in de geur, fris en strak fruitig.

Bosman Adama 2012 (chenin blanc, chardonnay, viognier, semillon, pinot gris)
Volle fruitige wijn die zwoel begint, daarna goede zuren blijkt te hebben, en eindigt met zachte bitters (witte amandelen) en vanille.

Bosman Optenhorst 2012 (chenin blanc: single vineyard wijn van oude (1952) bush vines, produktie: 2400 flessen)
Volle notige geur, in de smaak gedroogd geel fruit

Bosman Adama 2013 (shiraz, mourvèdre, cinsault, grenache, primitivo, viognier)
Kruidige wijn met een even stevige als lieflijke kant. Rijp donker fruit, fijne zuren en bovenal heel zacht.
Volgens Antonia Bosman een ‘friend making’ wijn. Ik begrijp meteen wat ze bedoelt.

Bosman 2007 cabernet sauvignon (85%, aangevuld met cabernet franc, petit verdot, malbec en merlot)
Fijn geconcentreerde wijn met wat laurier, paprika en zwarte bes, stevig en fluwelig.

Goede wijnen, interessant bedrijf, erg sympathieke mensen. Ik snap wel hoe Bosman op dit bedrijfsmotto is gekomen:
to lead the way in the ethical production of premium wine.


Bosman Family Vineyards
Wellington
Zuid-Afrika

NL import via Noordman Wijnimport

In april 2014 bezocht ik op uitnodiging van Wines of South Africa (WoSA) een reeks wijnbedrijven aan de Western Cape. Dit is een selectie van mijn favorieten.


© RdL
15 april 2014