« Hartige viognierIk heb een droom - Telmo Rodriguez »

KONINGSWIJN

29

apr

2013

Koningsdag, koningsspelen, koningskroning, koningslied: sinds de aankondiging van Beatrix’ abdicatie lijken Nederlanders nauwelijks nog aan iets anders te kunnen denken. Vandaar alle oranje shirts en paraplu’s, zonnekleppen en opblaaskronen, wuppies en brilmonturen. Gelukkig valt er in de duizelingwekkende stroom producten waar Chinese fabrieken al maanden overuren voor maken, en die op 1 mei massaal weer kunnen worden weggekieperd, ook kwaliteit te ontdekken.

Zoals de Koningswijn. De Duitse journalist en wijnondernemer Helmut Hetzel liet de wijn speciaal voor de gelegenheid bottelen – na eerst toestemming te hebben gevraagd aan de koninklijke familie. Een geweldig idee, luidde naar verluidt het antwoord. Hetzel stapte naar een van Duitslands meest vooraanstaande wijnhuizen, het in Franken gevestigde, generaties-oude Hans Wirsching. En zo kreeg deze 2012 Riesling Spätlese trocken, afkomstig van oude stokken van de befaamde Iphöfer Julius-Echter-Berg wijngaard, een oranje etiket.

Vandaag overhandigde Hetzel in Den Haag de eerste fles aan burgemeester Jozias van Aartsen. Die was niet alleen verguld met de wijn, maar ook met het symbolische gebaar, want “Nederland en Duitsland hebben een dijk van een relatie.” Bovendien kunnen Nederlanders nog iets leren van de Duitse sociale omgangsvormen, grapte Van Aartsen: “Ik denk dat die te maken hebben met het feit dat Duitsland een wijnland is.”

Alles goed en wel, maar hoe is de wijn? Verrukkelijk. Een speelse, springerig jonge riesling, perfect in balans tussen zachtzoet en friszuur. Hetzel voorspelt dat ie minstens tien, vijftien jaar mee kan. Het is de vraag of de wijn zoveel rust is gegund: Wirsching produceerde maar 6000 flessen, en vast staat al dat de wijn zal worden geschonken tijdens het staatsbezoek dat Willem-Alexander en Máxima begin juni aan Duitsland zullen brengen.
Fans die nog steeds geen genoeg hebben van oranje zullen er snel bij moeten zijn.

De Koningswijn is te koop in Wine Cellar 1550 in Antwerpen, en wordt in Nederland geïmporteerd door Résidence Wijnen.


© RdL
By the Grape Angel column
29 april 2013