« Hugh Hamilton - Zwart schaapAllendale: diepgang en verrassing »

D'ARENBERG - BACK TO BASICS

3

dec

2009

Chester Osborn is een van de meest kleurrijke wijnmakers in McLaren Vale en dat zit ‘m niet alleen in de overhemden met bonte strepen, paisley-motiefjes of zuurstokroze bloemen waarin je hem steevast ziet. De vierde generatie wijnmaker heeft van d’Arenberg een van de meest vooruitstrevende en succesvolle bedrijven van de regio gemaakt.

In 1984 nam Osborn na zijn wijnstudie en uitgebreid gereis door Europa, het wijnbedrijf over dat zijn vader, Francis d’Arenberg Osborn naar diens moeder had vernoemd. Hij voerde onmiddellijk een aantal veranderingen door, zoals goede koeling tijdens de wijnproduktie. Toch is het huidige d’Arenberg meer back to basics dan high tech: geen groeimiddelen of verdelgers in de wijngaarden en zo weinig mogelijk irrigatiewater. “Dat was voor mijn vader wel even schrikken in het begin, al dat onkruid tussen de druiven”, vertelt Osborn.

[21-01-10] darenberg_wijnen.jpgIn de produktieruimte staan ouderwetse houten mandpersen waarin alle druiven voor de d’Arenberg wijnen worden verwerkt. In de bakken met verticale houten latten, afgewerkt met was, worden druiven nu eenmaal zachter geperst dan in modernere apparatuur, stelt Osborn. Iets verderop staat het ‘grootste ovale wijnvat van het zuidelijk halfrond’ (40.000 liter past erin) waarin sommige van de wijnen rijpen. Osborn heeft het nu eenmaal niet zo op RVS.

Die ambachtelijke aanpak weerhoudt de maker er niet van een flinke serie wijnen van verschillende druivensoorten te maken, uiteenlopend van voordelig to prestigieus. Van een aantal erg lekkere zwoel-frisse witte wijnen van Rhône druiven als roussanne, marsanne en viognier, en zijn alom geliefde shiraz-viognier blend The Laughing Magpie, tot en met de fluwelig zachte grenache The Derelict Vineyard, de heerlijk donkere Coppermine (cabernet sauvignon) en krachtpatser The Dead Arm Shiraz.

[21-01-10] darenberg_bord.jpgWaarom hij zo’n grote portfolio heeft? Osborn: “Omdat het kan. Ik vind het leuk om verschillende variëteiten uit te proberen. Ik ben blij dat we hier niet zulke restricties hebben als in Frankrijk.”

Wij ook blij: alle wijnen zijn soepel en toegankelijk, hebben een mooi evenwicht tussen vol en fris, tussen stevig en elegant.

En oh, we zouden het bijna vergeten: vanuit d’Arenbergs cellar door wandel je zo door naar d’Arrys Verandah Restaurant. Minstend net zo bejubeld als Osborns wijnen.


©RdL
3 december 2009


D’Arenberg
Osborn Road
McLaren Vale
South Australia 5171
Tel. +61 (0)8 8329 4888
www.darenberg.com.au