« WijnpornoHugh Hamilton - Zwart schaap »

DOGRIDGE - NET ALS IN DE FILM

19

nov

2009

De film ‘The Boys are Back’ laat McLaren Vale van z’n meest romantische kant zien: goudgele heuvels, prachtige stranden (waar je auto op mag!) en natuurlijk druivenvelden. Regisseur Scott Hicks, die zelf in de regio woont en een wijngaard in de Adelaide Hills heeft, filmde ondermeer bij wijnbedrijf DogRidge, begin jaren negentig opgericht door Dave en Jen Wright. Hun huis, omringd door druivenvelden met een rozenhaag erlangs, herken je onmiddellijk als je de film hebt gezien.

DogRidge heeft een van de meest charmante cellar doors van de wijnregio: een kleine, volstrekt pretentieloze ruimte met een tafel in het midden waaraan bezoekers kunnen proeven. Aan de muur hangen krantenknipsels: de wijnregio kreeg naar aanleiding van de film nogal wat media-aandacht. Heel goed, vindt wijnmaker Fred Howard (Jens zoon), “McLaren Vale wordt door toeristen nogal eens over het hoofd gezien.”
[21-01-10] dogridge_1.jpgSommige van de wijngaarden, die onder toezicht staan van zijn stiefbroer Dan Wright, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd, andere zijn jonger. “De meeste waren er slecht aan toe op het moment dat wij ze kochten: de grond was uitgeput door stelselmatig gif spuiten”, vertelt Howard. Inmiddels zijn ze in uitstekende conditie, want de DogRidge mensen nemen biologisch telen en duurzaamheid hoogst serieus. Howard: “Onkruid, insecten, vogels, knaagdieren, slangen, allemaal welkom. Alles houdt elkaar in evenwicht.”

Ondertussen schenkt hij in. De frisse 2005 Chardonnay The Pup heeft mango en iets romigs in de geur maar blijkt licht en strak. 2006 Cadenzia Grenache begint als een fruitige, lichte jam maar heeft wel degelijk gewicht en complexiteit. 2006 [20-11-09] dogridge_clive.jpgShirtfront Shiraz heeft eucalyptus, braam en bittere chocolade en smaakt zwoel. Maar het lekkerst is wat mij betreft 2006 Cabernet Sauvignon: lekker ‘stoffig’ met ronde, zachte tannines.

Een erg sympathiek wijnbedrijf. Dat zal Clive Owen ook gevonden hebben. De hoofdrolspeler van ‘The Boys are Back’ heeft een gesigneerde foto achtergelaten, die nu op een mooi plekje in de cellar door staat.


DogRidge
Bagshaws Road
McLaren Flat
South Australia 5171
Tel. +61 (0)8 8383 0140
www.dogridge.com.au©RdL
19 november 2009