« Voetafdruk van een wijnCalifornische wijn wordt groen »

YES, WE CAN

30

aug

2008

Ooit was de wereld heel overzichtelijk: goede wijn kwam uit Frankrijk. Loop nu een slijterij binnen en je hebt minstens twee handen nodig om de wijnlanden te tellen.

Een gebeurtenis die heeft bijgedragen aan de emancipatie van ‘nieuwe wereld’ wijnlanden als Australië, de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Afrika is de ‘Paris Tasting’ in 1976. Deze blindproeverij, georganiseerd door een Britse wijnhandelaar in Parijs, was bedoeld om Franse experts te laten kennismaken met Californische wijnen. Naast Bordeaux- en Bourgognetoppers werden wijnen uit de golden state geserveerd.
De Franse jury schreef onbedoeld geschiedenis: zowel in de categorie wit als rood werd een Californiër als beste gekozen. [14-01-09] montelena.jpgHet nieuws sloeg in als een bom en maakte onder niet-Europese wijnmakers een soort ‘yes, we can’-gevoel los. De 1973 Cabernet Sauvignon van Stag’s Leap en de 1973 Chardonnay van Chateau Montelena staan nu samen te glimmen in het Smithsonian National Museum in Washington, waar Amerika haar culturele erfgoed bewaart.

Chateau Montelena is een eind negentiende eeuws kasteeltje met heuse torentjes, vernoemd naar de naburige Mount St. Helena in de Napa Valley. Als hedendaagse bezoeker ontkom je niet aan het heroïsche verhaal: medewerkers vertellen het vol trots, zeker nu het een boek en film heeft opgeleverd. Ondertussen schenken ze in, want wijn wordt er nog steeds gemaakt.
De 2006 Chardonnay is nu ongeveer even oud als de 1973 destijds. Leuk je voor te stellen waar de jury destijds voor viel: de romige geur met appel en lichte toast, de smaak van citrus, iets ziltigs en overrijpe meloen misschien? Een geweldig glas. De wereld is veranderd. Gelukkig maar.

Chateau Montelena Chardonnay 2006
Import via www.hosmanvins.nl
€ 29,50

©RdL
Trouw
30 augustus 2008