« Made in ChinaYes, we can »

VOETAFDRUK VAN EEN WIJN

23

aug

2008

Wijnproducenten staan weliswaar niet te boek als notoire milieuvervuilers, het zijn ook maar mensen. En mensen kunnen veel doen om het leefklimaat op aarde te verbeteren.
Speciaal voor wijnmakers is er nu een Greenhouse Gas Calculator ontwikkeld, een berekeningssysteem waarmee je als producent de ecologische voetafdruk van je bedrijf kunt meten én kijken hoe je die kunt verkleinen. Want kleiner kan ie natuurlijk altijd.

Het initiatief komt van organisaties in de ‘nieuwe wereld’: wijnmakers in Nieuw-Zeeland, Australië, Californië en Zuid-Afrika gaan als eerste met de calculator aan de slag.
Wat kan een wijnmaker zoal doen om groener te worden? Onkruid tussen de druivenranken gewoon laten groeien, om de bodem te verbeteren. Gebruikt water inzetten voor irrigatie. Velden zo inrichten dat een tractor zo weinig mogelijk heen en weer hoeft te rijden. Werkverkeer van personeel beperken. Op milieuvriendelijke wijze ongedierte bestrijden. Best veel, kortom.
[14-01-09] backsberg.jpgSommige bedrijven zijn natuurlijk al langer met duurzaamheid bezig. Zo kreeg het familiebedrijf Backsberg, als eerste in Zuid-Afrika, een ‘CO2 neutraal’ status. Altijd een lastig begrip, want het klinkt een beetje alsof je puinhopen mag maken zolang je maar af en toe een boom plant. Veel bomen planten doet men inderdaad bij Backsberg, maar meer dan dat. Eigenaar Michael Back laat bijvoorbeeld 10% van zijn land onaangetast om ondermeer bedreigde struiken fynbos te beschermen, experimenteert met natuurlijke energiebronnen en met nieuw verpakkingsmateriaal als lichtgewicht glas.
En ondertussen maakt Backsberg ook nog goeie wijn. De merlot uit 2005 geurt naar zwarte aarde, donkere bessen en pruimen en heeft een mondvolle, chocolade-achtige, krachtige smaak die zacht eindigt. Maakt misschien geen voetafdruk, maar wel grote indruk.

Backsberg merlot 2005
import via www.hosmanvins.nl
€ 10,-

©RdL
Trouw
23 augustus 2008