« Spaanse pelgrimwijnMade in China »

ETIKET VAN NIKS

2

aug

2008

Het is een etiket van niks natuurlijk. Een bleek wit plakkertje dat uit een kantoorla is gevist, een haastig gekrabbelde tekst er op: ‘Ochoa tempranillo 05 single vineyar 24-06-08’. Maar het gaat mij om de handtekening eronder: Adriana Ochoa.

[13-01-09] etiket_zoom_3.jpgZij is de 27-jarige, zesde generatie wijnmaker van het anderhalve eeuw oude wijnhuis Bodegas Ochoa (’wolf’) in midden Navarra. Vader Javier Ochoa heeft de afgelopen decennia technologisch flink geïnvesteerd in zijn groeiende bedrijf. Maar inmiddels neemt Adriana, die in Bordeaux en Australië haar eerste wijnen maakte, de beslissingen in de kelder. (Vader Javier heeft zich ondertussen op iets anders gestort: hij maakt uitstekende olijfolie).
Adriana maakt ontzettend lekkere wijnen. Van een fijne frisse rosé en een elegante, jaren gerijpte reserva, tot en met een [13-01-09] ochoa.jpglicht prikkelende, fruitige Moscato de Ochoa en een zwoelzoete dessertwijn – ineens staat mijn aantekeningenboekje vol uitroeptekens.

Mijn favoriet is de tempranillo uit 2005, die gezien de toevoeging crianza tenminste een jaar op hout heeft gelegen. Heel donker van kleur, een delicate geur met cederhout, eucalyptus en misschien groene kruiden als tijm en rozemarijn. De smaak is lieflijk, warm, vol en zacht. Ik wil een fles kopen. “Dat kan niet”, zegt Adriana. “Deze wijn is nog niet op de markt.”
Ik dring nog even aan en voel me een bakvis die om een handtekening van een popidool bedelt. En dan, ja hoor: Adriana pakt een naakte fles, schrijft en plakt wat en overhandigt ‘m. Vanaf jaargang 2006 wordt Javier Ochoa’s handtekening, die nu de etiketten siert, vervangen door die van Adriana. Ik heb met 2005 een historisch uniek exemplaar! Het is het mooiste etiket in mijn wijncollectie.

Ochoa tempranillo crianza 2005
import via www.lapersistance.nl
€ 9,55

©RdL
Trouw
2 augustus 2008