« Champagne: maar is ie echt?Miswijn »

CHATEAU TE KOOP

5

jan

2008

Altijd al een wijnkasteel willen bezitten? Hier is uw kans. Op 23 januari komt Château Badette onder de hamer, een kasteel in de Bordeaux dat nu in bezit is van de gemeente Saint-Emilion: de laatste eigenaar overleed zonder erfgenamen.

Bij de naam Saint-Emilion spitsen liefhebbers natuurlijk de oren. Het gebied aan de Gironde, in het noordoostelijke deel van de Bordeaux streek, is beroemd om z’n mooie rode wijnen die graag rijpen. De Russisch-Amerikaanse wijnschrijver en -handelaar Alexis Lichine (1913-1989) schrijft in zijn Wijn & Dranken Encyclopedie dat de jaargang 1945 bijvoorbeeld pas in 1965 op dronk was!

Middelpunt van het gebied is het stadje Saint-Emilion, al in Romeinse tijden door wijngaarden omringd en later vernoemd naar een monnik die er op weg naar Santiago de Compostela neerstreek.
[13-01-09] chateau_lalande_a.jpgKeurige referenties of niet, Château Badette is een weliswaar goed geoutilleerd wijnkasteel, maar de wijnen die er worden gemaakt zijn volgens het wijntijdschrift Decanter ‘middelmatig van kwaliteit’. Hoewel de klei- en kalkbodem ‘mogelijkheden biedt voor verbetering’ hebben we het hier dus niet over een Château Cheval-Blanc, het beroemdste wijndomein van Saint-Emilion.

Toch moet je als bieder nog heel wat spaarcenten meenemen: de veiling gaat van start met een bedrag van 3,7 miljoen euro. Niet getreurd, je hoeft geen miljonair te zijn om van Saint-Emilion te kunnen genieten. De mooi donker gekleurde Château Lalande de Gravet 2004 die naar cederhout ruikt en een lekker stevige pruimige smaak heeft (en beslist nog langer kan blijven liggen) is een fijne fles voor de dagdromer.

Chateau Lalande de Gravet 2004
Saint-Emilion Grand Cru
import via www.henribloem.nl
€ 14,95

©RdL
Trouw
5 januari 2008