« Chateau te koopStarbucks voor wijn »

MISWIJN

12

jan

2008

Onlangs zag ik in een restaurant een wijn à 20 euro op de kaart waarvan ik weet dat ie in de winkel € 4,99 kost. Vanwaar dat verschil? Simpel: kijk naar de kosten die een restauranteigenaar heeft aan bedrijfsruimte en personeelskosten.

Maar soms loopt het de spuigaten uit, vindt Hubrecht Duijker, een van Nederlands meest gerespecteerde wijnschrijvers. Op zijn website www.hubrechtduijker.com installeerde hij onlangs het Meldpunt Miswijn. Wie op een wijnkaart buitensporige prijzen meent aan te treffen kan bij het meldpunt terecht. Een Sancerre van € 13,25 die € 7,50 moet kosten bijvoorbeeld. Of een Moët & Chandon Champagne waarvoor het ene restaurant € 62,50 vraagt, het andere twee keer zoveel.
“De gangbare berekening was altijd: ongeveer drie keer de inkoopprijs”, vertelt Duijker. “Sommige restaurateurs rekenen vijf keer. Dat wordt te gek.”

Neemt het publiek een restaurant met prijzige wijnen niet stiekem serieuzer? Duijker: “Nee, dat geloof ik niet. Een tweesterrenzaak als De Bokkedoorns rekent vijf euro mínder voor precies dezelfde Sancerre die Brasserie De Keyzer in Amsterdam schenkt. Dan is er toch iets doorgeslagen.”
Uiteraard is in de horeca niet iedereen blij met Duijkers actie. “Ik heb wat venijnige reacties gekregen, ja.” Hij zit er niet mee. “Ik hoop dat het verandert, ik wil dat we gewoon met z’n allen lekkere betaalbare wijn kunnen drinken.”
[13-01-09] naia_2004.jpgDat moet kunnen. Het Amsterdamse restaurant Puyck bijvoorbeeld, dat ondermeer de heerlijke zwoelfruitige Naia Rueda schenkt, waarin je mango, peer en citrus proeft, hanteert standaard 12 euro ‘kurkgeld’. Met zo’n constructie worden nou juist duurdere wijnen relatief goedkoper.

Naia Rueda Verdejo 2005
€ 14,-
import via www.adbibendum.be

©RdL
Trouw
12 januari 2008