« Est! Est!! Est!!!Nederlands Wijnmuseum »

BRUISENDE BRUNCH

7

apr

2007

Wat drinken we bij de paasbrunch? Thee, koffie en vruchtensap mag, uiteraard, maar om de een of andere reden is een brunch in het paasweekend iets heel anders dan zomaar een uitgebreide lunch op een doorsnee zondag. De boter komt in de vorm van een kipje, broodjes zien er uit als hazen en de eieren zijn natuurlijk gekleurd. En dus mag er ook iets feestelijks in het glas.

[13-01-09] moscato.jpgBij Wijnkoperij Okhuysen, het vermaarde oude familiebedrijf in Haarlem, neemt met het verwachte mooie weer de vraag naar rosé al weer toe en wordt er ook iets meer champagne verkocht. Hoewel, grote champagnedrinkers zijn Nederlanders niet, zegt medewerker Maarten Brouwer.
Je moet er natuurlijk ook maar zin in hebben, zo vroeg in de middag. Er is een fijn alternatief voor wie wel van een bubbeltje houdt, maar niet de rest van de dag appelig op de bank wil hangen. Moscato d’Asti is een licht mousserende witte wijn met slechts zo’n 5 procent alcohol, afkomstig uit de omgeving rond Asti in de Italiaanse noordwestelijke regio Piëmonte. De vergisting van de muscat blanc à petit grains-druif wordt voortijdig gestopt, waardoor er suikers uit de vruchtjes achterblijven en je een lekkere lichtzoete wijn krijgt.

Het wijnhuis I Vignaioli di S. Stefano maakt een heerlijke Moscato d’Asti, gebotteld in een fraaie, strak ontworpen konische fles. Daar kun je mee aankomen, mocht je elders voor de brunch zijn uitgenodigd. Goed gekoeld openen en proeven maar: zoete aromatische muskaatdruiven die iets pittigs krijgen wanneer je de piepkleine belletjes over de tong laat glijden. Heel erg lekker bij een vers fruitsalade of een vruchtentaart. Of het zoveelste chocolade-eitje.

I Vignaioli di S. Stefano
Moscato d’Asti 2006
€ 12,50
www.okhuysen.nl

©RdL
Trouw
7 april 2007