« Bruisende brunchHollandse rose romance »

NEDERLANDS WIJNMUSEUM

14

apr

2007

Nederland heeft een wijnmuseum. Dat lijkt gek, in een land waar wijn historisch geen grote rol speelt. Misschien juist wel des te logischer, als je hier niet overal bij de wijnboer de kelder binnen kunt stappen.

Dat is precies waar het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem in 1983 begon: in de kelder. In de ondergrondse opslag- en bottelaarsvertrekken van het oude wijnkopersbedrijf Robbers & Van den Hoogen kwam wat ruimte vrij en daar konden mooi in onbruik geraakte machines, oude flessen en bijzondere etiketten worden tentoongesteld.
Inmiddels heeft het museum een serieuze collectie parafernalia die uitputtend het proces van druif tot wijn inzichtelijk maakt. Toegegeven, de levensgrote poppen die ambachten uitbeelden zijn wat oubollig, maar de verzameling van 750 kurketrekkers is daarentegen onweerstaanbaar.

Slechts eenmaal per jaar, tijdens het museumweekend, zijn bezoekers ook op zondag welkom. Traditioneel wordt die bijzondere openstelling gecombineerd met een grootse wijnproeverij, dus liefhebbers kunnen morgen hun lol op. Met [12-01-09] kaiken.jpgeen vestje aan de kelders in (het is er 12 graden!) en daarna kiezen uit zo’n zestig flessen. Voor wie van bewaarwijnen houdt, maar geen kelder of wijnkast heeft, biedt Robbers & Van den Hoogen een bewaarservice: gekochte flessen blijven onder de grond totdat ze op dronk zijn.

Niet nodig bij de Argentijnse rode wijnen van Kaiken, vernoemd naar een wilde gans die vrij fladdert over het Andes gebergte, dat weer staat afgebeeld op het etiket. De wijn verkoopt bijzonder goed, vertelt woordvoerder Henk van de Scheur. De bereisde druif Cabernet Sauvignon, aangeplant in het immense wijngebied Mendoza, levert onder de ganzennaam een wijn op, die nu kan worden gedronken. Fles open en proeven maar: donkerrood zondoorstoofd fruit, stevig en toch zacht. Heerlijk!

Kaiken Cabernet Sauvignon 2004
Robbers & Van den Hoogen
€ 11,15
www.wijnmuseum.nl

©RdL
Trouw
14 april 2007