« Nederlands WijnmuseumWijnwinkel voor dummies »

HOLLANDSE ROSE ROMANCE

21

apr

2007

Is het al weer tijd voor rosé? Natuurlijk! Afgelopen week zijn we massaal verbrand in tuin of op boot, en de eerste serieuze zon is nu al een paar jaar achter elkaar voor Nederlanders het startsein om rosé te drinken.
Nederlanders zijn er gek op. Of liever, Nederlanders zijn gek [12-01-09] torres.jpgop trends en sinds iemand een jaar of wat geleden heeft bedacht dat rosé hip is kun je je op het strand, bij een picknick of in de zitzak op het dakterras het best met een glas rosé vertonen.

Wijnhandelaren hebben het er maar druk mee. Volgens marktonderzoek dat het Produktschap Wijn onlangs bekend maakte is de hoeveelheid verkochte rosé in 2006 met 25% gestegen, tot een marktaandeel van 13,5%. Wijnmakers schijnen zich zelfs te verbazen over de Hollandse rosé romance.
Wie zijn dat nou eigenlijk, rosédrinkers? De marktonderzoekers waren nieuwsgierig en vroegen de ondervraagden wat ze zoal lezen en welke politieke voorkeur ze hebben. Nou, daar gaan we. Roséliefhebbers lezen graag de Telegraaf op Zondag, Metro en Spits. En als er gestemd moet worden dan komen SP en CDA er goed van af. Kunt u zich daar een beetje in vinden? Niks van aantrekken, op naar de winkel waar het rosé-aanbod zienderogen toeneemt.

Wie van heel fruitig houdt moet er even op letten dat ie naar de nieuwe oogst grijpt (2006), want die is lekker fris. Wat steviger rosé’s zijn uit 2005 ook nog prima te drinken.
Zoals de rosado van Torres, het beroemde Spaanse wijnhuis dat inmiddels ook in Chili, Californië en zelfs China opereert. Vol van kleur, lekker droog en toch een vleugje kers. Lekker bij tapas of pasta met tomatensaus. Of zomaar natuurlijk, in de zitzak. Met Trouw op Zaterdag.

Torres DeCasta Rosado
2005
Gall & Gall € 6,99

©RdL
Trouw
21 april 2007