« Hollandse rose romanceKiezen uit 53 glazen »

WIJNWINKEL VOOR DUMMIES

28

apr

2007

Geen eikenhouten vaten. Geen mannen met schorten en hangsnorren achter de toonbank. En geen rijen en rijen flessen die je doen duizelen.
Toen de drie oprichters van Grapedistrict (twee afkomstig van Heineken, éen van ING) een jaar geleden hun eerste wijnwinkel openden, maakten ze een duidelijk statement: wijn is leuk en lekker, dus laten we het simpel houden. En betaalbaar: alle wijnen kosten minder dan 15 euro. De winkeldeurmat waarschuwt al: ‘Pas op, lage drempel’.

Eenmaal binnen hoef je alleen nog maar een kleur te kiezen, namelijk die van je favoriete smaakcategorie. De stellingen in de winkel zijn geschilderd in negen vrolijke kleuren die het je wel zo gemakkelijk maken: bij appeltjesgroen vind je lichte witte wijnen, roze betekent (natuurlijk) rosé, paars staat voor complexe rode wijnen en voor bubbels ga je naar hemelsblauw.
De kleuren hebben associatieve namen als easy, mellow, rosy en deep, dus je kunt fijn doe-het-zelven. Grapedistrict is een wijnwinkel voor dummies.

[12-01-09] sofraga_rueda.jpgHet assortiment van de winkels, inmiddels drie, wordt met zo’n 150 wijnen opzettelijk overzichtelijk gehouden, maar er valt natuurlijk regelmatig iets nieuws te beleven. Grapedistrict vernieuwt de huiscollectie met hulp van proefpanels waarbij ook ‘gewone’ klanten mogen aanschuiven om wijnen te proeven die de staf graag in de winkel zou zien. Ze komen lang niet allemaal door de selectie. “Panelleden kunnen zich dan bijvoorbeeld niet vinden in de prijs-kwaliteit verhouding”, vertelt mede-eigenaar Gijs Groenevelt.

Wel gekozen werd onlangs de Spaanse witte Viña Sofraga, afkomstig uit noordwestelijk Rueda en gemaakt van de lokale sterdruif verdejo. Gelukkig maar, want het is een wijn met een fantastische grapefruitgeur en een heerlijk volle smaak. Categorie: mellow. Heel simpel.

Viña Sofraga
Rueda Verdejo 2006
€ 7,50
www.grapedistrict.nl

©RdL
Trouw
28 april 2007