« Uut bloaz'nProeven zonder kijken »

TREND: FRUITIGE BUBBELS

2

jun

2007

Waar komt Prosecco nou ineens vandaan? Albert Heijn stunt er al weken mee, bij Gall & Gall is ie in de aanbieding, de Amsterdams wijnhandel Van Krimpen heeft ‘m op een mooi plekje staan en onlangs kwamen vrienden van me ook al met een fles aanzetten. Zul je altijd zien: valt je iets op, zie je het ineens overal. Een nieuwe trend? Wordt Prosecco de nieuwe rosé?

Prosecco is een Italiaanse mousserende witte wijn gemaakt van de prosecco-druif en afkomstig uit het noordoostelijk [12-01-09] prosecco_1.jpggelegen Veneto. Door een tweede gisting op roestvrijstalen tanks krijgt de wijn z’n bubbeltjes: fijn sprankelend (frizzante) of bruisend (spumante).
“Prosecco is hot”, beaamt Kees Rennen van het in Italiaanse wijnen gespecialiseerde importbedrijf Crivino Vini d’Italia. Sinds twee jaar ziet hij meer vraag naar de bubbeltjeswijn, die in droge en zoete varianten komt.

Volgens hem geldt de wijn vooral als een goed alternatief voor Champagne. “Er is een enorm prijsverschil tussen Prosecco en Champagne én Prosecco drinkt makkelijker. De wijn is fris en fruitig, terwijl veel mensen Champagne vaak nogal zuur vinden.” En het idee dat bubbels alleen bij huwelijk of oudjaar mogen, is natuurlijk passé. Rennen: “Ook in de horeca zie je dat mousserende wijnen steeds meer als aperitief worden gedronken.”

De importeur heeft een Prosecco waar hij bijzonder trots op is: Prosecco Extra Dry van Cantina B. Bartolomeo won vorig jaar het nationale concours voor mousserende wijnen, ‘Spumanti d’Italia 2006’. Met een knal gaat ie open en dan: heerlijk fruit met iets amandel en een stevige prikkel. Een bruisend glas mét onderscheiding, voor minder dan een tientje. Heel geschikt voor een Nederlandse hit.

Cantina Beato Bartolomeo da Breganze
Prosecco Spumante Extra Dry
€ 9,95
www.crivino.com

©RdL
Trouw
2 juni 2007