« Trend: fruitige bubbelsRose van het jaar »

PROEVEN ZONDER KIJKEN

9

jun

2007

Geen vak zonder competitie. Voor wijnkenners is het de ultieme kick om zonder het etiket te zien, te raden wat er in hun wijnglas zit. Afgelopen week vond de 24e Grand Prix Saint-Hubert plaats, dé wedstrijd blind proeven voor Nederland en België.
Zo’n honderd deelnemers – professionals én bedreven amateurs, in teams van drie – moesten van tien rode wijnen landstreek, druif, oogstjaar en producent bepalen.

Drie sommeliers bestegen uiteindelijk het podium om de wisselbeker in ontvangst te nemen. Ronnie Brouwer, Guido Lenting (restaurant De Librije, Zwolle) en Dirk Metz (restaurant Nobel, Ameland), werden de trotse winnaars. Hoe bereid je je nou voor op zo’n wedstrijd? “Niet”, zegt Guido (22). “Wij proeven voor ons werk ontzettend veel. Ons vak is ons referentiekader.”

[12-01-09] kaapzicht.jpgDe tien kwaliteitswijnen, zo legde de voorzitter van de organiserende Wine and Food Association desgevraagd uit, zijn gekozen op typiciteit. Dus bijvoorbeeld een pinot noir uit de Bourgogne, een Oostenrijkse Blaufränkisch en de wat hem betreft te weinig geëxporteerde aglianico uit zuidelijk Italië. Het langst piekerden de winnaars, die voor de gelegenheid onder de teamnaam ‘De Glasblazers’ optraden, over een wijn die een blend bleek te zijn: de met prijzen overladen Zuid-Afrikaanse Cape Blend van Kaapzicht bestaat uit drie verschillende druiven. Tja, dat maakt het lastig.

Dit kostbare flesje is in Nederland niet verkrijgbaar, maar een betaalbaardere wijn van het landgoed in de kuststreek Stellenbosch wel. In de donkerrode Kaapzicht Bin 3 ruik je hout en vanille en proef je donker fruit, zoals overrijpe bramen. Twee druiven zitten er in: merlot en cabernet sauvignon. Ook een hele klus om te herkennen. Vooruit, nu thuis gaan oefenen en volgend jaar ook meedoen.

Kaapzicht Bin 3 2004
Stellenbosch
Gall & Gall € 9,99

©RdL
Trouw
9 juni 2007