« Proeven zonder kijkenGeen plop, wel floep »

ROSE VAN HET JAAR

16

jun

2007

Wat kost een fijne rosé? Sommige mensen leggen er graag een paar tientjes voor neer, maar rosé zou niet duur hoeven zijn. De lol van de huis-tuin-en-keuken-rosé is dat het een frisse jonge wijn is die een paar maanden na de oogst, hup, het glas in kan. Geen houten vaten en jarenlange rijping. Dat drukt de prijs. Maar hoe dan kiezen?

Wie door de bomen het bos niet meer ziet, kan zich iets aantrekken van de jaarlijkse verkiezing van de Roséwijnen van het Jaar, georganiseerd door The Wine & Food Association. Importeurs voor supermarkten en wijnspeciaalzaken sturen hun paradepaardjes in, die door professionele proevers naar prijs worden beoordeeld.
[12-01-09] domaine.jpgDat er bij dit evenement een categorie voor wijnen onder de 3 euro (!) is, zegt eigenlijk al genoeg. Winnaar in die categorie werd onlangs een bij Dirck III voor het onvoorstelbare bedrag van € 1,99 verkrijgbare rosé uit de Pays d’Oc. Fris, maar mij iets te dun.

Ik heb een andere favoriet: Domaine de Gournier 2006, een vin de pays uit het zuid Franse Cévennes. ‘Landwijn’ mag een beetje gewoontjes klinken, deze wijn, gemaakt van vier blauwe druivensoorten, is toch bijzonder. Vorig jaar heb ik menige fuif opgefleurd met deze wijn, die toen óók al in de prijzen viel.
Dit jaar is ie zelfs gelauwerd met de eretitel Rosé van het Jaar. En dat voor het luttele bedrag van € 4,99! Ruik eens goed en associeer er op los: rode besjes? Zwoel zacht fruit en toch lekker droog. En voor wie toch liever meer uitgeeft: de duurste winnaar van de competitie kost 15,70.

Domaine de Gournier, Vin de Pays des Cévennes 2006
€ 4,99
import via www.goessenswijnen.nl
zie voor de lijst winnende rosé’s: www.thewinesite.nl

©RdL
Trouw
16 juni 2007