« Geen plop, wel floepAntieke wijn »

GEBOREN: RIJPE DRUIF

30

jun

2007

Wie graag rondkijkt op websites van wijnmakers komt vaak uitgebreide beschrijvingen tegen van hoe de wijnstokken ‘t het afgelopen jaar hebben gehad. ‘De lange en strenge winter bracht sneeuw en kou naar de regio’ lees je dan. Of ‘Op 7 en 8 september regende het intens’.
Kenners halen er cruciale informatie uit, voor anderen is het eerder aandoenlijk, die van zorg of euforie doortrokken terugblikken. Het is alsof je een zwangerschapsdagboek leest. ‘En toen, na negen maanden…’

Ook voor de meest ervaren wijnmaker blijft het spannend, hoe de ‘kleine’ er bij de oogst uit zal zien. Je staat er niet zo bij stil wanneer je een fles opentrekt, maar er is heel wat zweet, blije vooruitgang en angstig getuur naar de hemel aan ons achteloze drinken vooraf gegaan.
De Milestone Shiraz 2006 bijvoorbeeld komt uit een jaar dat Australië kampte met een ernstig overschot: teveel druiven, [12-01-09] milestone_shiraz_2006.jpgteveel wijn, bodemprijzen. Dat doet overigens weinig af aan deze robijnrode fruitige wijn die naar kersen en een beetje peper ruikt.

2007 bracht misschien nog wel meer stress. Een paar maanden geleden vond de oogst plaats die, volgens een bericht van het Wijninformatiecentrum, “buitengewoon lastig” was. “De gemiddelde opbrengst per hectare was zelfs de laagste sinds 1976.” “Barossa, waar tal van grote Shiraz vandaan komen, had zwaar te lijden onder de droogte.” “Coonawarra, bekend om zijn Cabernet, kreeg een tik van de nachtvorst in oktober.”
“Ook Victoria leed zware vorstschade. Daar bovenop werden wijngaarden hier geteisterd door maandenlang aanhoudende bosbranden, waardoor druiven weliswaar niet verbrandden, maar wel gerookt werden, en daarmee onbruikbaar.” Dat is gewoonweg hartverscheurend! Daar zullen we nog eens eerbiedig aan denken, wanneer ‘2007’ ons land bereikt.

Milestone Shiraz 2006
Hema € 3,95

©RdL
Trouw
30 juni 2007