« Geboren: rijpe druifWijnijs »

ANTIEKE WIJN

7

jul

2007

Vandaag wordt de oudste wijnfles van Nieuw-Zeeland geveild. Hoe oud? 1903! De vraag of ie na 104 jaar eindelijk op dronk is (of juist niet te drinken) ligt voor de hand, maar is voor wijnafficionados waarschijnlijk irrelevant. Aan de fles kleeft behalve een laag stof, wijnhistorie.

De 1903 Claret Lansdowne Wine werd gebotteld door een wijnmaker die zijn vrouw én een paar goede wijnstokken uit Frankrijk had gehaald. In Wairarapa, op het zuidelijkste deel van het Noord Eiland, begonnen William en Hermanze Beetham eind negentiende eeuw een van ’s lands eerste commerciële wijnbedrijven.

[12-01-09] sauvignon.jpgWat de Nieuw-Zeelanders, blijkens krantenberichten from down under, vooral leuk lijken te vinden is het feit dat de fles een overlevende is van de drooglegging die begin 20e eeuw de wijnproduktie platlegde én dat de fles al die tijd gewoon in de kelder van de Beethams schijnt te hebben gelegen. Wat de fles nu gaat opbrengen, houdt de gemoederen nogal bezig, zeker nadat de Nieuw-Zeelandse wijnexpert Bob Campbell heeft laten weten er graag bij te zijn wanneer de nieuwe eigenaar de fles openmaakt.

Voor wie niet van antiek houdt maakt Nieuw-Zeeland ondertussen gelukkig een grote wijnbloei door: van het klimatologisch vergelijkbare noordelijke deel van het Zuid Eiland, Marlborough, komen uitstekende sauvignon blanc-wijnen. De Mount Vernon bijvoorbeeld, eerder dit jaar door het tijdschrift Perswijn verkozen tot beste sauvignon blanc uit de nieuwe wijnlanden onder een tientje. Geprezen om z’n geur van ‘kruisbessen en passievrucht’ en z’n smaak die ‘frisheid en goede zuren’ heeft. Helemaal mee eens. Maar Nieuw-Zeeland een nieuw wijnland? Dat klopt dus niet helemaal.

Mount Vernon Marlborough Sauvignon Blanc 2006
Gall & Gall € 8,99
foto van de antieke wijn: www.teomangawineauction.co.nz

©RdL
Trouw
7 juli 2007