« Laatste zomerbubbelsVerliefd op een Hongaar »

HEMELSE WIJN

15

sep

2007

Gewoonlijk drink ik nooit dessertwijn. Wie wèl, in een land waar men de maaltijd afsluit met een vlaflip? Maar ik ben om. Op uitnodiging van het Hongaars Verkeersburo zit ik in een restaurant buiten Boedapest uit te buiken na een uitgebreide lunch.
Nu wil ik ‘ns weten hoe het zit met Tokaji aszú, Hongarije’s beroemde zoete wijn afkomstig uit de gelijknamige noordoostelijke streek in het land.

[12-01-09] tokaji_aszu_5_puttonyos.jpgEigenaar Attila Máhr, een grijsbebaarde man in het zwart, begint druk door zijn bescheiden tentje te hollen. De kok moet terug de keuken in, iemand anders haalt flessen en glazen en zelf duikt hij in een boekenkast. Even later staat er wéér een gerechtje op tafel en geeft Attila, boeken in de hand, college.
Wijnboeren laten de furmint-druiven in het najaar net zo lang aan de wijnstokken doorrijpen totdat de vruchtjes hun vocht zijn kwijtgeraakt: uitgedroogd (aszú). Een voor een worden ze geplukt, verzameld in tonnetjes (puttonyos) en toegevoegd aan de gewone oogst van het jaar. Hoevéél tonnetjes per gistkuip zijn gebruikt, wordt later vermeld op het etiket: 3,4,5,6 puttonyos. Hoe meer geconcentreerde druifjes, hoe zoeter. Dat getal slaat tevens op het aantal jaren dat de wijn vervolgens nog moet rijpen, vertelt Attila.

Trots schenkt hij in. Château Megyer, 5 puttonyos. Goudgeel van kleur, een rozijnige geur. De smaak is zoet, delicaat, abrikozen. De combinatie met door peper gerolde zachte schapenkaasballetjes is…hemels. Ja, dat superlatief is echt op z’n plaats. Talloze historische beroemdheden hebben de Tokaji aszú bejubeld, maar Louis XV zei het wel het mooist: Vinum regum rex vinorum. Wijn van koningen, koning van wijnen.

Tokaji aszú 5 puttonyos
Importeur Lekkers uit Hongarije verkoopt diverse soorten
www.lekkersuithongarije.nl

©RdL
Trouw
15 september 2007