« Verliefd op een HongaarHet Sideways Effect »

ONTDEKKING IN EEN DOOS

29

sep

2007

Wijnexperts hoor je vaak zeggen: drink gewoon wat je lekker vindt, trek je van mijn gewijsneus niks aan. Wijnboeken beginnen ook vaak met zulke opbeurende raad, die wijnamateurs blijkbaar hun onzekerheid moet ontnemen. Wat heb je daar nou aan, als dat betekent dat je de rest van je leven met dezelfde fles à € 3,99 van de super thuiskomt?

Nee, het is juist zo leuk om je wél te laten adviseren. Veel wijnhandelaren stellen regelmatig een wijndoos samen, een pretpakketje waar van alles in valt de ontdekken waar de verkoper trots op is. Thema’s zijn bijvoorbeeld ‘Spanje’ of ‘nazomer’. Een van de leukste wijndozen die ik onlangs heb gezien is de ‘druivenras doos’, samengesteld door wijnhandelaar en –docent Sander Salburg.
Twaalf cépagewijnen, oftewel alle gemaakt van één ras. [12-01-09] falanghina_foto_2.jpgSalburg: “Bij mijn cursisten merk ik dat ze wijn graag willen begrijpen en daarbij houvast zoeken bij de druivenrassen. Zo’n doos, met daarin wijnen die stereotiep zijn voor het gebruikte ras, is leuk om mee te oefenen.”

In het pakket zitten ondermeer een sauvignon blanc uit Touraine, een riesling uit Duitsland, een syrah uit Zuid-Afrika en een sangiovese uit Toscane. Maar ook een falanghina uit zuidwestelijk Italië. Falanghina? Een inheemse druif uit het vulkanische Campanië, doceert Salburg. “Deze wijn van Villa Matilde is waanzinnig, fantastisch. Dit glas is zó af.”
Kijk, dat maakt nieuwsgierig. Ik ruik ananas en wat peer, proef perzik, het bittere van amandel en tenslotte iets citroenigs. Heerlijk! Zo’n ontdekking doe je niet iedere dag. Nu zit ie zomaar in een doos.

Falanghina, DOC Falerno del Massico, Villa Matilde
€ 12,50
Het pakket met 12 flessen kost € 148,-
www.winesunlimited.nl

©RdL
Trouw
29 september 2007