« Hitchcock is terugChateau te koop »

CHAMPAGNE: MAAR IS IE ECHT?

29

dec

2007

Soms is champagne helemaal geen champagne. Het bubbelt en bruist, de fles ziet er feestelijk uit en ja hoor, het etiket zegt het ook: ‘champagne’. Maar komt de champagne wel uit Champagne?

[13-01-09] champagne_a.jpgBinnen de Europese Unie is dat een retorische vraag. In Amerika niet. “In ons land zijn merknamen goed beschermd, maar geografische namen voor landbouwprodukten niet”, zegt Sam Heitner van het in Washington gevestigde Office of Champagne USA. “Meer dan 50% van de verkochte Amerikaanse mousserende wijnen heet ‘champagne’ volgens het etiket.” Het gaat vooral om goedkope flessen: makers van duurdere wijnen gebruiken eerder ‘sparkling wine’, vertelt Heitner.

Misleidend, verwarrend en oneerlijk, vinden velen. Sinds 2005 is er een gezamenlijke lobby van wijnregio’s in de EU en de VS die aanstuurt op afspraken om dit soort praktijken tegen te gaan. Verbazingwekkend, maar ook namen als Porto, Chianti Classico, Jerez en Napa Valley zijn lang niet zo beschermd als je zou denken. Eerder dit jaar werd er vooruitgang geboekt. De EU erkent nu ondermeer de naam ‘Napa’ als typisch Californisch, en andersom mogen níeuwe Amerikaanse wijnmerken geen mooie sier maken met termen als ‘port’ en ‘champagne’.

Ondertussen gaat het trouwens prima met de enige echte Champagne: de herkomstbenaming werd onlangs met veertig dorpen uitgebreid, de export bedroeg dit jaar ruim 129 miljoen flessen en de oogst was ook al uitmuntend. Echte fans weten wat ze halen voor bij de oliebollen en hebben alvast één goed voornemen: de petitie tekenen ter bescherming van gekoesterde wijnnamen. Proost en gelukkig nieuwjaar!

www.champagne.us

©RdL
Trouw
28 december 2007