TUSSEN DE DRUIVENFilmjournaliste Remke de Lange verruilde de Amsterdamse bioscoopzaal voor een Australische wijngaard. Ze verbleef een jaar down under en zag een langgekoesterde wens in vervulling gaan: een eigen wijn.

De Lange vertrekt met man en kind naar de gerenommeerde Australische wijnstreek McLaren Vale en is een jaar lang te gast bij het familiebedrijf Gemtree. Ze werkt in de velden tussen kangoeroes, koalabeertjes en eucalyptusbomen, ontmoet wijnmakers en proeft talloze wijnen. Al snel worstelt ze met een overdaad aan alcohol, en niet alleen zij: Gemtree, en de Australische wijnindustrie in z’n geheel, verkeren door enorme overproductie in een diepe crisis.

Tijdens de oogst in het topjaar 2010 maakt ze haar eigen wijn: Rem’s Row, een zonnige Aussie shiraz gemaakt van de druiven uit èèn rij in het veld. Dat blijkt misschien toch niet zo’n goed idee. En zo’n bak met gistende druiven, handgeplukt bij 38 graden, maakt meer emoties los dan ze had voorzien.

Tussen de druiven is een persoonlijk boek over vier seizoenen tussen de druiven, geschreven door een stadsmens die op het Australische platteland ontdekt welke verhalen schuilgaan achter een wijnetiket, en verandert van wijndrinker in wijnproever.
NIEUWSte gast op wijngaard Zeist


Donderdag 20 maart 2014 ben ik te gast bij Rotary Club Zeist, samen met Het Utrechts Landschap initiatiefnemer van wijngaard Hoog Beek & Royen.

Voor de vrijwilligers die sinds een jaar voor ruim 2000 johanniter en souvignier gris-stokken zorgen, wordt een fijne avond georganiseerd: ik vertel over mijn Aussie wijnavontuur en schenk natuurlijk Rem's Row.

Lokale wijnhandelaar Bas de Jong van de De Witte Os zet er een aantal wijnen uit zijn eigen assortiment naast.

Boekblad: mooiste jurk, lekkerste wijn


Op 12 april hield uitgeverij Ambo Anthos open huis: boekengekken en andere liefhebbers waren de hele dag welkom in het fraaie pand aan de Herengracht voor schrijfworkshops, lezingen en publieksdiscussies.

Ik hield een lezing over Tussen de Druiven, en schonk daarbij twee Australische wijnen uit McLaren Vale: Wirra Wirra's Church Block (te koop bij De Gouden Ton) en... Rem's Row natuurlijk. Mijn toehoorders waren ronduit enthousiast over de wijn.

Boekblad was er bij en kwam ook tot een oordeel:
voor de mooiste jurk en de lekkerste wijn
moet je natuurlijk bij Remke zijn.
(beetje naar beneden scrollen)

12 april 2013

'Boek even lekker als wijn': Hubrecht Duijker


Nederlands wijnnestor en 'vinpressionist' Hubrecht Duijker proefde Rem's Row en constateert: "een genereuze, voorbeeldige shiraz."
Ook over Tussen de druiven is hij enthousiast: "knap, bijna meeslepend geschreven" en "leest net zo lekker als haar eigen wijn smaakt."

Lees de volledige tekst in zijn maandmagazine mei (stukkie naar beneden scrollen!)

1 mei 2012

Rem's Row proeven bij Alex Wijnen


Op zondagmiddag 13 mei presenteer ik bij Alex Wijnen mijn boek en wijn. Wie Australië en Frankrijk naast elkaar wil proeven kan Rem's Row vergelijken met een syrah uit zuid Frankrijk.
We zetten ook witte Aussie en Franse wijnen naast elkaar, en natuurlijk valt er nog veel meer te proeven.

Komen proeven dus!

Alex Wijnen: Rozengracht 4 , Amsterdam
Aanvang: 15.00 uur

13 mei 2012

Aussie-middag boekwinkel Donner


Zaterdag 12 mei zijn nieuwsgierigen naar Australië, goud en wijn welkom bij boekwinkel Selexyz Donner in Rotterdam.

Jeroen en ik vertellen over onze boeken Goudkoorts en Tussen de druiven. We vertonen foto's en trailers, laten goudklompjes uit Western Australia zien en iedereen mag natuurlijk Rem's Row proeven!

Boekwinkel Selexyz Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam
Aanvang: 15.00 uur


12 mei 2012

Wijnengel


Vanaf heden ben ik een By the Grape Angel, wat wil zeggen dat ik met enige regelmaat een column lever op het wijnplatform By the Grape.

Australie Avond DNB


Op donderdag 19 april zijn Jeroen en ik samen te gast bij onze eigen buurtboekwinkel: De Nieuwe Boekhandel, onlangs 2e geworden in de verkiezing Beste Boekwinkel van Nederland.

Wie denkt dat de Nederlandse boekenwereld is weggegleden in misère: think again. De Nieuwe Boekhandel bruist en borrelt!

Jeroen laat goudklompjes zien, ik schenk mijn eigen wijn en De Nieuwe Boekhandel zorgt voor de goede sfeer.
Komen dus!

De Nieuwe Boekhandel: Bos en Lommerweg 227, Amsterdam
Aanvang: 16.30 uur


19 april 2012

Bruisende Boekennacht


Vrijdag 13 april zijn Jeroen en ik te gast in Boekhandel De Evenaar tijdens de Amsterdamse Boekennacht.
Wie mee doet aan de mini-speurtocht naar geluk kan een fles Rem's Row winnen!

De Evenaar: Singel 348, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur en 21.00 uur.13 april 2012

'Bolle fruitwangen': Wine Life


In de boekenrubriek van wijntijdschrijft Wine Life omschrijft vinologe Ellen Dekkers Rem's Row als een gezonde baby 'met bolle fruitwangen, stevige doch zachte tanninebilletjes en een frisse blik met ondeugende pretoogjes'.
april 2012

'Wijnsensatie van het jaar'


In het voorjaarsnummer van New Financial Magazine noemt hoofdredacteur Willem Vreeswijk Tussen de druiven een vernieuwend boek over ondernemerschap en 'de wijnsensatie van het jaar'.


Op de wijnkist: Delicious


In het lekkerbekkenblad Delicious. sta ik deze maand Op de Wijnkist.april 2012

Nicolaas Klei: AD


"Leuk, die belevenissen down under, en haar wijn is karakteristiek Australisch", schrijft wijnschrijver Nicolaas Klei op 31 maart in het AD.31 maart 2012

Cappuccino Radio 2


In het zaterdagochtend NCRV radioprogramma Cappuccino trek ik met presentator Bert Kranenbarg een fles Rem's Row open. Luister hier naar de uitzending van 18 februari (vanaf 01.30.25).


18 februari 2012


Rem's Row goes global!


Hebben we eerst alle 1200 flessen Rem's Row een paar oceanen overgesleept om ze in Nederland te krijgen, blijkt nu een aantal exemplaren nog lang niet uitgereisd.

Rem's Row is inmiddels gespot in India, waar mijn schoonbroer Bart zijn bevriende collega's in de bloedhitte heeft verblijd met mijn zwoele Aussie.

En vandaag kwam een lezeres uit Heerhugowaard een fles bij me ophalen die volgende week meegaat in het vliegtuig naar Canada waar haar dochter woont.

REM's ROW GOES GLOBAL!

Oproep: stuur me een foto van mijn globetrotter tegen de achtergrond van de Taj Mahal, een gletsjer, de Grand Canyon, je buitenhuis, de Serengeti, een wolkenkrabber, de Venetiaanse grachten, of... gewoon je eigen Hollandse keuken.

Maak ik er een mooie collage van.

Wijnherinneringen van een blogger


Al lezend in Tussen de Druiven blijkt blogger/bierliefhebber Joost Bruins allerlei eigen herinneringen aan wijn te hebben.


30 januari 2012

Column Frank Jacobs: Perswijn


Frank Jacobs signaleert in zijn column van het januarinummer van Perswijn een fenomeen: de Nederlandse eendagswijnmaker in den vreemde.
januari 2012

Harold Hamersma over boek en wijn


In zijn NRC-weblog mijmert Harold Hamersma over vrouwelijk wijnschrijven en mannelijke wijn...

Australische avond Nieuwegein


Op donderdag 26 januari zijn Jeroen van Bergeijk en Remke de Lange te gast bij boekhandel Manschot in Nieuwegein. Jeroen vertelt over zijn boek Goudkoorts en zal heuse, in Western Australia gevonden goudklompjes laten zien. Remke vertelt over haar boek Tussen de druiven en zal haar eigen wijn, Rem’s Row, laten proeven.
Aanvang: 20.00 uur. Reserveren/kaartjes kopen kan via Boekhandel Manschot.


26 januari 2012

Hamersma NRC weblog


In zijn NRC weblog mijmert Harold Hamersma over vrouwelijk wijnschrijven en mannelijke wijn...21 januari 2012

Interview Trouw


Ze schreef al over wijn, de volgende stap was om het zelf te leren maken. En zo vertrok Remke de Lange met vriend en kind naar een wijngaard in Australië. Ze kwam terug met 1200 flessen zelfgemaakte wijn en schreef een boek over haar ervaringen: 'Tussen de druiven'.

door JEROEN THIJSSEN
21 januari 2012

'Ik was blij met m'n druiven, maar wat nu?'
Met man en kind onder de arm naar Australië vertrekken om daar wijn te leren maken; weinig Nederlanders zullen er langer dan vijf minuten serieus over nadenken. Trouw-recensente en vinologe Remke de Lange (41) deed het. Ruim een jaar woont zij tussen de wijnranken in McLaren Vale, down under.
Bij terugkomst in 2010 blijft er een voorraad van twaalfhonderd flessen eigen wijn achter in Australië om daar te rijpen, in haar hoofd zit een boek over haar belevenissen. Dat boek, 'Tussen de druiven', ligt vanaf vandaag in de boekhandel. De wijn werd intussen verscheept naar Nederland en is inmiddels uitverkocht.
Ze moet verrassend lang denken over de vraag naar het 'waarom'."Ik had heel veel zin om weer eens lang in het buitenland te wonen", zegt ze dan. "Dat heb ik eerder gedaan, met mijn partner, in New York, voor de geboorte van onze zoon. En ik wilde veel meer weten van het maken van wijn." Ze schreef al over wijn, onder andere in Trouw, en de verhalen achter het etiket fascineerden haar. "Wie zijn de makers? Waarom doen ze wat ze doen?"De Lange, donker haar, geheel in het zwart gekleed, kijkt even nadenkend voor zich uit. "Vanuit Nederland kon ik de cyclus niet zien die het maken van wijn is", vervolgt ze. "Ik schreef over wijn, ik was me aan het ontwikkelen als proever, zelf maken was eigenlijk de logische volgende stap."

Australië was, in de logica van De Lange, het aangewezen land om die stap te zetten. "Australië heeft in de recente geschiedenis een enorm stempel gedrukt op de wijnwereld. Met innovaties maar ook door de zakelijke benadering van het vak. Zij vroegen zich af hoe ze een bepaalde wijn konden verkopen, en dachten niet: we maken deze wijn al honderd jaar, het publiek moet hem maar drinken."
Zo werd het Australië, midden in het wijngebied rond Adelaide, in het zuiden van dat enorme continent. Het is een gebied met een lange wijnbouwtraditie."De eerste kolonisten van de deelstaat South-Australia hadden al wijnstokken bij zich, in 1840. Toch wordt Australië nog steeds tot de nieuwkomers gerekend."

De Lange komt, met vriend en kind, terecht in een huisje midden in de wijngaarden, iets dat De Lange in haar boek beschrijft als een kinderdroom: een veranda met uitzicht op de wijnstokken. Stokken van het ras viognier, zoals ze later vaststelt.

Gemtree Vineyards is een familiebedrijf waar De Lange onbetaald het vak mag leren. Ze wil zelf wijn maken, en over het wijnbedrijf schrijven, over Gemtree en over de andere Australische wijnbedrijven. Voor iemand die wil weten wat er achter het etiket gebeurt, valt ze met haar neus in de boter: de Australische wijnwereld verkeert in crisis en ook het familiebedrijf Gemtree voelt daar de gevolgen van." Er waren te veel wijngaarden en er was te veel wijn", zegt De Lange. "De Australische overheid had met belastingvoordelen de groei van het aantal wijngaarden gestimuleerd. Met de crisis van 2008 barstte de bubbel."

Daar kwam nog een specifiek Australisch probleem bij. "Het land heeft zich vrij agressief in de markt gezet met toegankelijke, goedkope wijnen. Het publiek vond dat geweldig. Andere landen zagen kansen en deden hetzelfde als de Australiërs: goedkope, gemakkelijke wijnen maken en exporteren." Landen als Chili, Argentinië en Zuid-Afrika concurreerden voortaan met Australië.

En daar kwam het economische wantij nog bij. "Een groot deel ging naar de Verenigde Staten en Engeland, waar de crisis net hard had toegeslagen. De vraag naar Australische wijn zakte in."
Ook het bedrijf waar De Lange verbleef, Gemtree, kreeg er mee te maken. "Toen ik er net kwam had Gemtree er nog niet veel last van, maar in de loop van de tijd zag ik dat het steeds moeizamer ging. Gemtree moest schulden maken, de bank stond op de stoep. Tegen mij zeiden ze een paar keer: je bent op het juiste moment gekomen."
De crisis geeft spanning aan het boek en zet de verhouding tussen journaliste De Lange en de bedrijfsleiding op scherp. "Ik had meerdere petten op. Enerzijds was ik een soort onbetaalde werknemer, anderzijds wilde ik overal bij zijn om over te schrijven. Ook de financiële besprekingen, bijvoorbeeld. Dat was wel eens moeilijk."

Gelukkig komt het allemaal goed, met het bedrijf en met De Lange's wijn. De lessen in het wijn maken zijn gratis, maar het maken van de wijn kost geld, net als de reis en het verblijf in Australië. Voor het maken van de wijn heeft ze een vorm van voorfinanciering bedacht: vrienden en kennissen kunnen deelnemen aan het avontuur, door vooraf een bestelling te plaatsen en de helft te betalen. Crowdsourcing heet dat tegenwoordig. "Zo had ik geld om de wijn te maken. Om druiven te kopen en flessen, en om apparatuur te huren."

Ze leert veel, zo niet alles, van wijnmaker Mike Brown. Dat begint al bij de keuze van de plek waar de druiven groeien. Ze mag zelf bepalen in welk veld ze haar druiven plukt, tegen betaling uiteraard. Brown keurt haar eerste keus af, en leert haar dat de druiven zelfs binnen de wijngaard verschillend smaken. Uiteindelijk vindt ze een rij die haar én Browns goedkeuring kan wegdragen. "Hij liet me een veld zien dat hij als heel goed beschouwde. Het was zo groot, dat het ene deel anders smaakte dan het andere. Dat liet hij me ook proeven. Aan de ene kant smaakten de duiven wat naar kersen, aan de andere kant wat meer naar zwarte bessen."

Uit dat veld wilde zij haar druiven oogsten. "Uit een plekje dat alleen van mij was, het ultieme terroir. Toen heb ik een rij genomen in het midden. Ik vond het veel te moeilijk om te kiezen." Naar deze rij heeft ze haar latere wijn genoemd: Rems' row. "Uit die rij hebben we alles geplukt. Ik had een ton nodig." Het plukken ging met de hand. Met een schaartje."Dat is even leuk, maar na een dag raak je helemaal gestoord. Na twee dagen ben je gek." Ook na de oogst is De Lange onderworpen aan merkwaardige emoties. "Het werd een soort baby", giechelt ze. "Ik maakte me druk of alles wel goed zou gaan. Zodra de druiven in de bak lagen was het: daar ligt die baby dan. En nu? Emotioneel was het een soort achtbaan. Ik wist niet goed wat ik ermee aanmoest, net als toen mijn zoon geboren werd. Ik was wel blij, maar wat nu?"

Gelukkig is Mike er. De ervaren wijnmaker, die ook door andere wijnboeren om zijn kennis wordt ingehuurd, neemt De Lange bij de hand. In beeldende beschrijvingen geeft ze het proces weer, van het maken van de wijn en van het leren. De grijze massa van gistende druiven op de wijn, het persen van druiven in de open lucht en niet in een kelder, de kunstgrepen om haar eerste, wat magere persing op een hoger niveau te brengen, het leest als een leerzame roman. Een roman waar je dorst van krijgt.
Zou ze weer een dergelijk avontuur ondernemen? Ze aarzelt even. "Ik heb een heel goed jaar gehad in Australië", zegt ze dan. "Maar ik vond het niet erg om naar huis te gaan. Australiërs zijn in een hoop dingen erg goed, maar niet in cultuur. Na een half jaar begon ik de stad te missen, de theaters, boekwinkels en kroegen."
Dus geen nieuw avontuur? "Misschien een keer naar Brazilië, dat is een opkomend wijnland." Maar voorlopig richt ze zich op het bestaan in Nederland. "Schrijven over wijn, workshops geven, dat soort dingen. Het is een grote wereld waar veel over valt te vertellen."

Remke de Lange: Tussen de druiven, Vier seizoenen in een Australische wijngaard. Uitgeverij Ambo/Anthos, Utrecht. ISBN 9789026324253. €19,95.

Grote spinnen en duizendpoten
Het leven in het droomhuisje valt niet altijd mee. Er zitten spinnen, ter grootte van een jongenshand. Tientallen zwarte beestjes, Portugese duizendpoten, kruipen over de vloer, de muren en de gordijnen. De aluminium kozijnen kieren en het huisje is een tikje uitgewoond. De Lange en haar partner leggen zich, na een ongemakkelijke periode, bij het ongedierte neer.
Ook voor De Lange's tienjarige zoon is het wennen: van de grote stad naar het platteland, van een basisschool in Amsterdam naar die van McLaren Vale, in uniform, tussen boerenkinderen. "Toch heeft hij zich nog het beste aangepast. Binnen een paar weken had hij vriendjes en begon hij Engels te spreken. Binnen een paar maanden was hij onmisbaar. Dit jaar is voor ons als gezin een goede ervaring geweest."

Eigenzinnige wijn
De Australische wijnen staan bekend om hun gemakkelijke fruitigheid. Toch komen er volgens De Lange ook grote wijnen vandaan. Die zijn moeilijk te krijgen, maar voor de volledigheid toch wat namen. Penfolds, Barossa Valley is een groot bedrijf met een breed assortiment. De top is Grange, maar vooral het middensegment is interessant. Een aantal Penfoldswijnen is te koop bij Albert Heijn.
Als tegenpool 2009 Tempranillo van Samuel's Gorge in McLaren Vale. Een heel klein bedrijf met een eigenzinnige wijnmaker.

© Jeroen Thijssen
Trouw
21 januari 2012

Boekenbijlage Volkskrant


Op zaterdag 21 januari stond Tussen de druiven in de rubriek ‘Pas verschenen non-fictie’ van de boekenbijlage van de Volkskrant:

Aussie shiraz
Remke de Lange, filmrecensent van Trouw, was een jaar lang te gast bij het familiebedrijf Gemtree, wijnmakers in McLaren Vale, Australië. Ze werkte tussen kangoeroes en koalabeertjes en luisterde naar de verhalen van de wijnboeren. Tussen de druiven is haar verslag; Rem's Row is haar eigen wijn van shirazdruiven uit de topoogst van 2010.

Ambo; € 19,9521 januari 2012

'Een heerlijk boek': Wijnkronieken


Volgens Wijnkronieken is Tussen de druiven 'een heerlijk boek' voor wijnliefhebbers, hoewel het (te) weinig aandacht heeft voor de precieze werkzaamheden in de wijngaarden. Lees hier de volledige recensie.

'Uiterst leesbaar': Wijnblog.nl


Wijnblog.nl vindt dat Tussen de druiven 'een goed inzicht in de Australische wijnwereld' geeft en 'uiterst leesbaar' is.
Lees de volledige tekst.

Lancering boek en wijn


Op vrijdag 20 januari werd het boek Tussen de druiven gepresenteerd op de stampvolle zolder van Uitgeverij Ambo in Amsterdam. Johan Kragtwijk, werkzaam bij Karel V in Utrecht en uitgeroepen tot sommelier van het jaar 2012, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Ook mocht hij als eerste een fles Rem's Row openen.

Ten overstaan van de bijna honderd Eigen Wijn-investeerders die na zo'n twee jaar geduldig wachten eindelijk mochten kennismaken met hun wijn, hield Kragtwijk een bescheiden, maar professionele proefsessie.
"Snuffen als een hondje, niet als een afzuigkap boven je glas hangen", doceerde hij, glas in de hand. En: "geen nipje in je mond nemen, maar een echte slok."

Al walsend, snuivend en proevend kwam Kragtwijk met een reeks aan impressies. "Gepeperd, een rokerig aroma, koffie, zondoorstoofd, kruidkoek, soya, stoofpeertjes."
Lekker, wat hem betreft, bij wild met rode kool. Of een goede pasta. "Een verleidelijke wijn", concludeerde hij tevreden.


De wijn is verkrijgbaar per fles zolang de voorraad strekt.

KOOP DIT BOEK


Tussen de druiven: Vier seizoenen in een Australische wijngaard is in boekwinkels, via wijnhandelaren en online te koop.
Bestel het nu via

Ambo|Anthos
Selexyz
Bol.com
Bruna
Athenaeum Boekhandel
Reisboekhandel Evenaar
De Nieuwe Boekhandel
By the Grape
De Gouden Ton, Amsterdam
Wijnkoperij de Hermitage, Amsterdam
Alex Wijnen, Amsterdam
Sauter Wijnen, Arnhem


FOTO’S


CONTACTREMKE DE LANGE is journaliste. Tijdens een zesjarig verblijf in New York schreef ze voor diverse Nederlandse media, waaronder Trouw. Voor die krant werkt ze sinds 2002 als filmrecensent en verzorgde ze een wekelijkse rubriek over een oude liefde: wijn. Ze is vinologe in opleiding.


MEER VIDEO’S
LINKS