ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Fences ****If the Sun Explodes *** »

LOVING ****

23

feb

2017

In 1967 zorgde de rechtszaak Loving v. Virginia voor een maatschappelijke dijkdoorbraak: het verbod op interraciale huwelijken kwam in de Verenigde Staten op 12 juni van dat jaar te vervallen. Daar ging een hoop ellende aan vooraf. ‘Loving’ laat zien hoe twee heel gewone mensen zorgden voor de ommezwaai.

In 1958 trouwden Richard Loving, een blanke man, en Mildred Jeter, kind uit een zwart-Indiaanse familie, met elkaar. Ze waren ervoor naar Washington D.C. gereden. Maar terug in Virginia kregen ze het aan de stok met lokale autoriteiten die niet onder de indruk waren van hun huwelijksakte. De twee werden gearresteerd en gevangen gezet. Het is heel simpel, zegt een politiecommissaris: een spreeuw is een spreeuw, een roodborstje een roodborstje. Dat is Gods wil. [22-02-17] loving.jpgOver het echtpaar, gezegend met een achternaam die voorbestemd leek om geschiedenis te schrijven, werd een aantal jaar geleden de documentaire ‘The Loving Story’ gemaakt, die vooral het juridische proces als onderwerp had.
Regisseur Nichols (‘Mud’) daarentegen wil weten wie ze zijn, die twee die zich niet lieten verjagen naar een andere staat en doodleuk kinderen op de wereld zetten in een omgeving waarin zwart en wit apart leefden.

Joel Edgerton, met licht stekelig haar en gammel gebit bijna onherkenbaar, en Ruth Negga, zelf van Egyptisch-Ierse afkomst en overladen met onderscheidingen voor haar rol, spelen ze als simpele mensen met simpele wensen. Wanneer Rich het stukje land laat zien waarop hij een huis voor zijn vrouw wil bouwen, kijkt Mildred ongelovig: een eigen huis? Dat is een luxe waar ze blijkbaar nog nooit over heeft nagedacht.

Hun liefde is niet groots en gepassioneerd, geschraagd door vioolmuziek, maar stil en eenvoudig: ze zorgen gewoon voor elkaar. En nee, praten doen ze niet veel, maar standvastig zijn ze wel. Tegen de achtergrond van de opkomende burgerrechtenbeweging schrijft Mildred een brief aan de minister van justitie, Robert F. Kennedy. Ze vindt het gewoon niet eerlijk, dat haar huwelijk buiten de wet valt.

Nichols houdt met zijn twee uitstekend gekozen hoofdrolspelers het tempo aan van het kalme plattelandsleven in Virginia begin jaren zestig: mannen metselen stenen op elkaar, vrouwen doppen boontjes. In de grotere buitenwereld, zo laten televisieschermen zien, rommelt het: de wereld gaat veranderen.

Dat de gelieven, duidelijk niet op hun gemak in de wereld van snel sprekende juristen en sluwe bureaucraten, een historische inspiratiebron zouden vormen hadden ze niet kunnen vermoeden. Hun rechtszaak zou decennia later een precedent vormen voor een andere juridische aardverschuiving: de openstelling van het huwelijk voor homo’s. En in Amerika is 12 juni uitgeroepen tot Loving Day, een begrip voor iedereen die vrijheid van liefde koestert.

Loving
Regie: Jeff Nichols
Met Joel Edgerton, Ruth Negga, Michael Shannon
****


© RdL
Trouw
23 februari 2017