ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Girl on the Train ***Ma vie de Courgette ***** »

MASTERS OF SEX

6

okt

2016

Toen de Amerikaanse William Masters, gynaecoloog in St Louis, eind jaren vijftig een onderzoek startte naar menselijk seksueel gedrag, was hij aangewezen op prostituees: in morsige bordelen kreeg hij ze zover een keer in zijn laboratorium langs te komen.

In de uitmuntende serie ‘Masters of Sex’ zet Michael Sheen (Tony Blair in ‘The Queen’) de vooruitstrevende arts neer als een sociaal uiterst harkerige man. Zonder de emotioneel begaafde Virgina Johnson (Lizzy Caplan), die hij aannam als onderzoeksassistent, was het hem misschien nooit gelukt om een gevarieerdere groep proefpersonen in zijn lab te krijgen. [05-10-16] masters_of_sex_1.jpg Maar goed, het maatschappelijk tij zat natuurlijk ook niet mee. Seks was in 1957 bepaald geen onderwerp van openlijke disussie. Op veel academische bijval, begrip, laat staan financiële middelen kon het tweetal dan ook niet rekenen. Tegen de stroom in gaan ze door.

In hun onderzoeksruimte laten ze mensen masturberen en de liefde bedrijven: met hartslagmeters, vochtcensoren en – een technologisch hoogstandje! – een transparante dildo met cameraatje erin. Zo brachten ze nauwkeurig de verschillende stadia van seksuele opwinding en de fysieke symptomen van een orgasme in kaart (en in beeld: vaak keek een camera mee).

Over het baanbrekende werk van Masters & Johnson maakte schrijfster Michelle Ashord een uitstekende serie voor volwassen kijkers die seks wel eens van de serieuze kant willen bekijken. Daarbij baseerde ze zich losjes op de gelijknamige dubbelbiografie van Thomas Maier over de onderzoekers die niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk naar elkaar toegroeiden. Dat levert natuurlijk fantastisch drama op. [05-10-16] masters_of_sex_2.jpg Masters, een gepijnigde man, heeft een moeizaam huwelijk met Libby (Caitlin Fitzgerald), het type perfecte huisvrouw dat gaandeweg meer desperate trekken krijgt. Voormalig nachtclubzangeres Virgina, moeder van twee en worstelend met haar ex, is liberaler, ambitieuzer, eigengereider. Niet zo gek dat Masters voor haar valt. Toch duurt het lang, heel lang voordat hij Johnson de credits geeft voor haar bijdrage aan hun werk.

Net als de serie ‘Mad Men’, die zich in hetzelfde tijdperk afspeelt, werpt ‘Masters of Sex’ een blik op veranderende vrouw-man verhoudingen.

Historische gegevens raken fraai versmolten met fictieve ontwikkelingen en personages voor een aanstekelijk tijdsbeeld waarin seks misschien geen gespreksonderwerp is, maar iedereen, zoals nu eenmaal in alle tijden, bezighoudt.
Zoals het faculteitshoofd (Beau Bridges, erg goed) dat niets met het ‘perverse’ onderzoek te maken wil hebben, maar wel geheime contacten met mannen heeft. En zijn vrouw (Allison Janney, minstens zo ontroerend) die hunkert naar aanraking en die dan maar elders zoekt.

De serie, inmiddels in z’n vierde seizoen en door Amerikaanse critici bejubeld en geprezen, wordt bij de Emmy’s vooralsnog vrijwel over het hoofd gezien. Gek, want niet alleen de art direction, kostuums en montage zijn het vermelden waard.

Het zijn bovenal de acteurs die, met strak beteugeld spel en dikwijls minimale, intelligente dialogen alle uitersten van genot, emotionele pijn en genegenheid op hun gezichten laten langskomen. Lizzy Caplan, een prachtig gracieuze actrice met hertenogen, die zich als Virginia Johnson onder de vleugels van haar mentor vandaan ontwikkelt, krijg je niet meer uit je gedachten.

Masters of Sex is te zien op Netflix


© RdL
Trouw
6 oktober 2016