ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Free State of Jones ***Bodkin Ras **** »

VIGGO MORTENSEN

1

sep

2016

In ‘Captain Fantastic’ speelt Viggo Mortensen zijn mooiste rol in jaren: een sociale outcast die zich met grootse politieke statements heeft teruggetrokken in de bossen van noordwestelijk Amerika, en daar zes kinderen opvoedt. Op het lijf van Mortensen geschreven. Sinds 1982 acteert hij, maar ervan leven kon hij pas járen later.

Dat ging pas gesmeerd toen hij de rol accepteerde van Aragorn in de ‘The Lord of the Rings’-trilogie – op aandringen van zijn destijds elfjarige zoon, een Tolkienliefhebber. Aan de hit hield hij wereldfaam over, vleiende posities op tijdschriftlijstjes als ‘vijftig mooiste mensen’ en stapels geld. Maar een Hollywoodster? Het is zijn ding niet.

[30-08-16] viggo_mortensen.jpgMet zijn dikke spaarrekening richtte Mortensen een uitgeverij op voor poëzie en literatuur die anders het daglicht niet zou zien. En het geld geeft hem de vrijheid om tijd te besteden aan zijn jazzmuziek, fotografie, schilderkunst en de gedichten die hij zelf al zijn hele leven schrijft. Rode lopers, haute couture en glamourrollen lijken hem weinig te boeien. Zijn atletische bouw, lichtblauwe ogen en vlassig blonde haar zet hij liever in voor films waarin hij stuurse, ongenaakbare of onaangepaste mannen mag spelen.

Mortensen werd in 1958 geboren in New York, kind van een Amerikaanse en een Deen, die twee jaar later verhuisden naar Argentinië waar zijn vader met pluimvee werkte. Op zijn elfde kwam hij na de scheiding van zijn ouders, met zijn moeder en twee jongere broers, terug in New York. Na zijn studie vertrok hij naar Denemarken en werkte er als vrachtwagenchauffeur en havenwerker.

Wederom keerde hij terug naar zijn vaderland.
Mortensens verhuizingen worden vaak ingegeven door de liefde. Dat hij tegenwoordig in Madrid woont, heeft alles te maken met zijn relatie met de Spaanse actrice Ariadna Gil.

Baantjes als barkeeper onderhielden de jonge acteur jarenlang. Zijn bijdrage aan Woody Allens ‘The Purple Rose of Cairo’ eindigde op de montagekamervloer. Pas als jonge Amish in ‘Witness’ in 1985, tegenover Harrison Ford, kreeg hij een beetje aandacht. Er volgden bijrollen in ‘Carlito’s Way’, ‘The Portrait of a Lady’ en de remake van Hitchcocks ‘Psycho’.

‘The Lord of the Rings’-films leverden Mortensen een gebroken tand, twee gebroken tenen en andere verwondingen op, deels veroorzaakt door zijn eigen enthousiaste overgave: stunts, zeker te paard, doet hij liefst zelf. Meer hoofdrollen kreeg hij ook. Mortensen was voortreffelijk in David Cronenbergs intellectuele studie naar de perversie van geweld ‘A History of Violence’, en kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol met Russisch accent in diens ‘Eastern Promises’.
[30-08-16] captain_fantastic.jpg
‘Captain Fantastic’ is een nieuw hoogtepunt. Diep in het bos, in een zelfgemaakt huis, speelt de acteur een even dominante als ruimdenkende vader. Een intense man die star de ideeën van de socialistisch-libertijnse denker Noam Chomsky aanhangt, en op het gebied van seksualiteit juist losjes in het leven staat.

Dat laatste past bij Mortensen: net als in eerdere rollen (hij werd er door de Alliance of Women Film Journalists al eens voor onderscheiden) verschijnt hij heel relaxed naakt voor de camera. Ach, zegt Captain Fantastic, ‘het is maar een penis. Iedere man heeft er een.’

'Captain Fantastic' is vanaf deze week te zien


© RdL
Trouw
1 september 2016