ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« De GVR: 'Aan de snoskommer kom ik niet'Meester kikker **** »

FLAKED

21

jul

2016

Het valt niet mee uit te leggen wat er zo leuk is aan ‘Flaked’, de Netflix Original-serie die zich afspeelt in Venice, Los Angeles. Iedere aflevering voelt als een hete zomerdag: loom, traag, alles lijkt tot stilstand te zijn gekomen. Aan het oppervlak gebeurt weinig.

En toch broeit er iets. Onweer zou ieder moment een einde kunnen maken aan die strakblauwe hemel waaronder veertiger Chip (Will Arnett) in korte broek relaxed door het leven fietst. Van zijn dagelijke AA-bijeenkomst naar het koffietentje, naar zijn winkel.

Chip maakt krukjes. Dat is niet zo’n lollig, onwaarschijnlijk beroep dat alleen een komedieschrijver kan verzinnen. Nee, de krukjes (waarvan Chip er in het eerste seizoen niet één verkoopt, en met een schuurmachine zien we hem ook al niet) zijn misschien wel een metafoor voor zijn levensfase.
[26-07-16] flaked_1.jpg
Chip heeft, zo blijkt meteen in de openingsscène, tien jaar geleden in dronkenschap iemand doodgereden. Nu drinkt hij niet meer, en probeert hij het leven terug te brengen tot de simpele essentie van een houten meubelstukje op drie poten. Maar ja, drie is wiebeliger dan vier. In ‘Flaked’ (‘geschilferd’, misschien vrijer te vertalen als ‘gebarsten’ of ‘onthecht’ ) staat niemand erg stevig op z’n benen.

De serie werd geschreven door Arnett zelf, en zit vol autobiografische elementen. Fans van de serie ‘Arrested Development’ kennen de komiek als goochelaar Gob, met z’n raspend diepe stem. Het is die stem waarmee de Canadese Arnett (1970) jarenlang geld verdiende: commercials, voice-overs. Maar eigenlijk wilde hij acteren. Het geld ging op aan drank.

Met ‘Flaked’ lijkt Arnett, gescheiden van ‘Saturday Night Live’-actrice Amy Poehler, via zijn personage de balans op te maken van zijn leven tot nu toe: succes, vrolijkheid én diepe dalen.

In de lichtvoetige serie wonen vrijgezellen Chip en zijn beste vriend Dennis (David Sullivan) naast elkaar in pistachekleurige houten huizen tussen het groen. Dennis is het soort man dat eerst research doet voordat hij een vrouw durft aan te spreken. Chip is het soort man waar vrouwen altijd op afkomen. Dennis handelt vanuit de achterbak van zijn gare Mercedes in wijn: dat is dan weer lastig voor Chip.
[26-07-16] flaked_2.jpg
Kortom, het knarst en schuurt tussen de twee. Zeker wanneer ze allebei verliefd raken op nieuwe buurtbewoonster London (Ruth Kearney). Ondertussen worstelt Chip met zijn succesvolle rijke ex, en met projectontwikkelaars die in het gemoedelijke buurtje waar mensen lopen, fietsen of skateboarden, groots willen bouwen.

‘Flaked’ wemelt van de rafelige personages, Californiërs die op het oog weinig anders doen dan Arnold Palmer (ijsthee & limonade) drinken in de zon, maar pijnlijke geschiedenissen en innerlijke demonen meetorsen.

Daarmee wordt de serie ook een liefdevol eerbetoon aan de kleinschaligheid van Venice, de kustgemeenschap die, als een buitenbocht in een rivier, wat kalmte biedt aan mensen die houvast zoeken: tot voor kort had het stadsdeel ‘s lands hoogste percentage vrijgezelle en gescheiden bewoners. De komst van bedrijven als Google en Snapchat veranderde veel.

Het mooie is dat de toon van ‘Flaked’ noch leukdoenerig, noch zwaarmoedig wordt: gniffelend kom je de afleveringen door.

'Flaked' is te zien op Netflix


© RdL

Trouw
21 juli 2016