ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Ik heb een droom - Kasper OerlemansHannah Hoekstra over Hemel »

NONO, HET ZIGZAG KIND

26

sep

2012

Nono is twaalf. Zijn vader is politieinspecteur. Zo’n man die alles weet van onzichtbare inkt, hoe je handboeien omslaat en op van die typische politieserie-klanken door de straten holt, achter de boeven aan. Geen wonder dat Nono op hem wil lijken. Op wie anders? Zijn moeder overleed toen hij een baby was.
Een halfwees met een heldhaftige vader is de spil van ‘Nono, het Zigzag Kind’, de bewerking van het jeugdboek uit 1994 van de Israelische schrijver David Grossman.

Dat de Vlaamse Vincent Bal, die met ‘Minoes’ al zo’n prachtige literatuurverfilming afleverde, met een nieuwe film komt, is op zichzelf al goed nieuws. Dat hij zich opnieuw waagt aan een verhaal waarin fantasie en werkelijkheid naadloos vervloeien, maakt het des te leuker.

Vlak voor zijn bar mitzvah, het moment waarop Nono (Thomas Simon) toetreedt tot de volwassenwereld, stuurt zijn vader hem op een missie. Als kijker weet je vanaf dat moment niet meer zeker of je met Nono meekijkt of een blik werpt in zijn vrolijk anarchistische geest. Het doet er niet toe. Even later zoeft Nono met een charmante meesterdief in een cabriolet over Belgische landweggetjes richting Franse Rivièra. Daar moet de wereldberoemde zangeres Lola Ciperola de sleutel aanreiken tot de familiegeheimen die Nono dwarszitten.

Dat deze avontuurlijke diva wordt gespeeld door Isabella Rossellini, internationaal gevierd actrice, model en filmmaakster, geeft ‘Nono’ vanzelfsprekend grote allure. Maar dat zij de film geen moment laat kapseizen zegt iets over de hartveroverende stijlvastheid van regisseur Bal en zijn team.

Van Huêt is ontroerend als innerlijk worstelende vader. Jessica Zeylmaker betoont zich met geestige onderonsjes een prachtactrice als de kordate (heimelijke) geliefde van Nono’s vader. Jazzy muziek, strakke splitscreens, rechte mantelpakjes en tuffende boemeltreinen verwijzen losjes naar een warmgekleurde, niet-specifieke verleden tijd. Even soepel worden landsgrenzen en taalbarrières gepasseerd: of ze nu Nederlands, Engels of Frans spreken, iedereen begrijpt elkaar en steeds klinkt, zoals dat hoort in een avonturenfilm, ‘let’s go!’

‘Nono, het Zigzag Kind’ is een van de meest overrompelende bijdragen aan het sterke portfolio dat Nederland aan familiefilms heeft opgebouwd: een even luchtige als diep ontroerende film, die laveert tussen nuchterheid en grenzeloze mogelijkheden.
Een grote liefde kan ontstaan in een enorme ketel gesmolten chocolade. Uit een kledingkast kan een paard tevoorschijn stappen. Maar ook: moeders kunnen het leven laten.

Nono, het Zigzag Kind
Regie: Vincent Bal
Met Thomas Simon, Fedja van Huêt, Isabella Rossellini, Jessica Zeylmaker, Burghart Klaussner
*****


© RdL
Trouw
26 september 2012