ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« BarbaraNono, het Zigzag Kind »

IK HEB EEN DROOM - KASPER OERLEMANS

23

sep

2012

“Als wiskundestudent droomde ik vaak van mathematische problemen, en dat ik ze oploste. Dat was een heel fijn gevoel. Vervolgens werd ik wakker en bleek het een onzinoplossing te zijn. Wat een deceptie.

Wiskunde heb ik afgemaakt, hoewel ik snel merkte dat het niet helemaal voor mij was. Je bent bezig met dingen die de rest van de wereld niet snapt. Dat is met visual effects trouwens ook vaak zo, hoor. Mensen denken altijd aan special effects: explosies enzo. Spektakel op de filmset. Maar dan leg ik uit: visuele effecten zijn de dino’s in ‘Jurassic Park’. Het is beeldbewerking ná de opnamen. Dat kunnen kleine dingetjes zijn, zoals een microfoon wegpoetsen die in beeld hangt. Voor mij is het leukste werk iets toevoegen wat eigenlijk niet kan.
foto: Jörgen Caris

Dé grote scène voor ons in ‘Nono, het Zigzag Kind’, is zo’n moment: half fantasie half werkelijkheid. De dievegge, Zohara, ontsnapt uit een diamantgebouw en vlucht via een hijskraan naar een chocoladefabriek. In werkelijkheid zijn dat drie verschillende lokaties, terwijl ze in de film naast elkaar staan. In beeld smeden we ze aan elkaar, dat is een heel gepuzzel.

Dromen van Hollywood? Nee hoor, ik wil in Nederland blijven. Ik had na de Filmacademie naar Amerika of Engeland kunnen gaan, dat ligt voor de hand in dit vak. In Londen zijn bedrijven met honderden mensen die in een soort fabriek aan visuele effecten werken. Nederland is kneuteriger, maar ook leuker. Ik ben bij het hele produktieproces betrokken, soms al vanaf de scenariofase, daardoor ken ik veel mensen in de filmwereld.
Natuurlijk zijn grotere budgetten verleidelijk. Als ik zie in welke weelde Peter Jackson nu aan ‘The Hobbit’ werkt… gaan ze met zeven helicopters lokaties scouten. Dan zit ik wel te kwijlen: daar had ik bij moeten zijn!

Mijn droom is Nederlandse films naar een hoger niveau tillen qua visual effects. En dan ligt mijn hart het dichtst bij vrij realistische films waarin visual effects een verhalend element zijn. Films als ‘Forrest Gump’, of ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ waarin het ene been van Kate Winslet weg is. Fantastisch, van die kleine dingen.

Toen we aan ‘Het Bombardement’ begonnen, dacht ik: oeh ja, interessant. Ik stelde me er meteen allerlei beelden bij voor. Soms zou je willen dat je de film die je in je hoofd ziet, gewoon kon printen. Het gebeurt me nu weer dat ik worstel met een shot en ’s nachts droom dat ik de oplossing heb. ’s Ochtends blijkt dat niet het geval.
Dan moet je soms toch dingen die je perfect voor je zag, vanwege een beperkt budget laten sneuvelen. En soms wordt het ineens mooier dan ik me had voorgesteld. Dat is wat wij doen: het onmogelijke mogelijk maken.”

Visual effects supervisor Kasper Oerlemans (1979) is een van de veertien mensen die het Nederkands Film Festival dit jaar een 'belofte' noemt. ‘Nono, het Zigzag Kind’ is de openingsfilm van het festival, dat woensdag begint. Het historische drama ‘Het Bombardement’ gaat later dit jaar uit.


© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
22 september 2012