ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Hunger GamesFilosofie in de praktijk - Alain de Botton »

BORGEN - SEIZOEN 2

8

mei

2012

In het eerste seizoen van ‘Borgen’ parkeerde de juist verkozen, eerste vrouwelijke premier van Denemarken, Birgitte Nyborg, ’s ochtends haar fiets tegen de ‘burcht’ (borgen), het parlementsgebouw Christiansborg in Kopenhagen. En ze eiste frisgroene appels op de vergadertafel: weg met de koekjes en andere dikmakers!
Als kijker denk je er tijdens het tweede seizoen nog regelmatig met weemoed aan terug, de eerste blije dagen toen Nyborg stralend, beduusd door verkiezingsoverwinning en rappe promotie van minister namens de Middenpartij tot regeringsleider, dacht dat varkentje van de Deense politiek eens even te wassen.

De tweede serie staat in het teken van de (bijna) neergang van Nyborg, opnieuw buitengewoon gespeeld door actrice Sidse Babett Knudsen. De premier reist tegenwoordig per auto met chauffeur, en aan eten komt ze soms überhaupt niet toe.
Meer en meer komt ze alleen te staan. Lag Birgitte een tijdje geleden ter ontspanning in gezellig ikea-interieur te rollebollen met haar man die seks met een premier wel een opwindend idee vond, nu trekt Birgitte zich in haar eentje terug op de tweezitter in haar werkkamer. Ogen dicht, even niks. Haar man Philip heeft een andere vrouw - die nog leuk is ook. Haar mentor en ouwe rot in het vak Bent keert zich teleurgesteld van Nyborg af: ‘Je luistert niet!’ Haar tienerdochter Laura ligt in de kreukels. En coalitiepartij de Groenen maakt amok.
Het seizoen is nog maar vier afleveringen oud en als toeschouwer zie je het, brok in de keel, gewoon niet meer zitten.

Wat doet Birgitte? Iets wat vaak als typisch vrouwelijk wordt gezien: ze volgt haar instinct. Ze vraagt haar eerder vertrokken, wat onhandige maar warme secretaresse terug te keren op haar plek. Waarom? ‘Ik wil herinnerd worden aan mijn begintijd.’
Dáár gaat ‘Borgen’ over. Nyborg kan de burcht opfleuren met vlotte jurken en frisse bloemen, politiek is en blijft een hard, ontluisterend spel, van je zin willen krijgen en compromissen sluiten, van je coalitiepartner met sluwe trucs onder druk zetten om hem aan je te binden, van schakelen van brede glimlach (voor de pers) naar ijzige blik (voor een dwarse minister). En soms heel even stilstaan: waarom wilde ik dit in hemelsnaam? O ja, idealen. Terug naar de kern.

Hierin onderscheidt de voortreffelijk geschreven ‘Borgen’ zich van een ander recent portret van een eerste vrouwelijke premier, ‘The Iron Lady’. Het verschil zit niet zozeer in de strakke handtassen van de Engelse Margaret Thatcher versus de deinende paardestaart van de Deense politica, ‘Borgen’ laat zien hoe politieke besluitvorming en omgang met de media werkt. Thatchers positie in de Falklandoorlog werd gepresenteerd als een feit, in ‘Borgen’ zien we hoe Nyborg tastend, onderzoekend, vragend, luisterend, tot haar standpunt over de Deense militaire aanwezigheid in Afghanistan komt.
Die dagelijkse denkprocessen en afwegingen staan centraal, ook in de levens van de andere hoofdpersonages, journaliste Katrine Fønsmark en Nyborgs spin doctor Kasper Juul (al even mooi gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen en Johan Philip Asbæk): soms moet je dingen doen die je niet wilt, maar wanneer betekent dat je ziel verkopen?
Het is de aandacht voor zulke thema’s die van ‘Borgen’ zo’n geweldige, spannende, emotionele en vooral relevante televisieserie maken. (En een lieveling onder Nederlandse parlementariërs, die veel in de Deense politiek, compleet met protestpartij in gedoogpositie, herkennen).

Tegen het eind van het seizoen is het weer zomer en ziet het er iets zonniger uit voor Birgitte Nyborg en haar omgeving. We laten haar met een iets geruster hart achter in de burcht - en smachten ondertussen naar seizoen 3, dat pas volgend jaar wordt uitgezonden.

DVD box
Borgen - seizoen 2 (10 afleveringen)
Lumière Home Entertainment
Verkrijgbaar vanaf 8 mei


© RdL
Trouw
8 mei 2011