ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« RapunzelVan de kat geen kwaad »

THE PROTECTORS

7

dec

2010

Het leven van een lijfwacht is hektisch, spannend en natuurlijk levensgevaarlijk. De eerste aflevering van ‘The Protectors’ is net van start gegaan of het is afgelopen voor de bewaker van de Deense minister van buitenlandse zaken die met oud & nieuw een bezoek brengt aan de troepen in Irak.
Maar nieuwe kandidaten staan al te trappelen om toe te treden tot een wereld van oortelefoontjes, donkergrijze, vierkant gesneden kostuums, geblindeerde auto’s en onveranderlijk gefronsde blikken.

De zware toelatingsprocedure levert ondermeer Jasmina, Rasmus en Jonas op, jonge mensen met ernstige gezichten, sportieve lijven en een ferm concentratievermogen. Zij zijn de drie hoofdpersonages in de met de Internationale Emmy Award bekroonde televisieserie over de Deense veiligheidsdienst.

Jasmina (Cecilie Stenspil) heeft wel iets van Clarice Starling, de jonge FBI agente in de klassieker ‘The Silence of the Lambs’: zwijgzaam, slimmer dan de rest maar als vrouw een buitenbeentje. Ze is ook nog eens moslima: kind van een Deense moeder en Egyptische vader. ‘The Protectors’ speelt zich nadrukkelijk af in het Denemarken van nu: een multicultureel land dat met de cartoonaffaire, de nationaal-conservatieve Deense Volkspartij, moslimextremisme en als gastland van een klimaattop met enige regelmaat in het internationale nieuws is.

Deense televisiemakers lijken zich graag door de actualiteit te laten inspireren. Net als in de succesvolle thrillerserie ‘The Killing’, waar ‘The Protectors’ in z’n kleurloze ernst sterk aan doet denken, verweven de scenaristen zaken op hoog politiek niveau met de alledaagsheid op straat. Terwijl de premier wordt lastiggevallen door een stalker, vreest een moslima dat haar man is geradicaliseerd, loopt het huwelijk van de Joodse Jonas (André Babikian) op de klippen, en bezoekt een omstreden, hoogblonde Nederlandse politicus het internationale klimaatoverleg.
De makers leggen zelfs soepele historische verbanden naar de Balkanoorlog en de links extremistische Baader-Meinhof groep.

De persoonlijke levens van de lijfwachten, die hun idolen zoeken onder populaire FBI agenten (Dale Cooper, de held uit de cultserie ‘Twin Peaks’, hangt op kantoor aan de muur) lopen er als vanzelfsprekend doorheen: zij zitten immers dicht bij het politieke vuur. In de derde episode bijvoorbeeld levert de benoeming van een progressieve, in Iran geboren minister van cultuur een hoop maatschappelijke onrust op: extreem rechts ziet haar als een wolf in schaapskleren, devote moslims vinden dat ze haar ziel aan het westen heeft verkocht. De minister heeft prompt beveiliging nodig.

Zodra Jasmina op de zaak wordt gezet ontstaat er een verdubbeling in het verhaal, want over haar maken veel mensen zich minstens even druk. “Hoe Deens je ook probeert te zijn, er zal altijd iemand klaar staan om je met een mes in de rug te steken”, zegt haar gesluierde zus. Even later is niet de minister, maar Jasmina zelf het beoogde doelwit van een aanslag.

Is de zinderende actualiteit de grootste kracht van de serie, gaandeweg vallen de trekjes van een klassieke detectiveserie meer op: steeds moet weer een nieuwe zaak snel tot een goed einde worden gebracht. De suggestieve camera, die dikwijls vanachter bosjes, deurposten of jaloezieën toekijkt, doet er alles aan iedere episode zo beklemmend mogelijk te maken. Zo stressvol als de hitserie ‘24’ wordt het misschien niet, maar het leven van een lijfwacht lijkt behoorlijk uitputtend.

Na tien afleveringen hebben de drie rekruten elk zo hun littekens opgelopen. Noemde Jonas zijn werk eerst nog het ‘coolste ter wereld’, nu verzucht hij ‘Wat hebben we toch een rotbaan’. Hij heeft zo zijn redenen voor die uitspraak, de laatste woorden van de laatste aflevering. Evengoed heeft de serie inmiddels al een tweede seizoen gekregen.

The Protectors/Livvagterne
Seizoen 1, 10 afleveringen (4 dvd’s)
A Film


© RdL
Trouw
7 december 2010