ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Harry Potter and the Deathly Hallows - IIDFA - Green Screen »

THE FORGOTTEN SPACE

18

nov

2010

Om te zien hoe globalisering in elkaar steekt moet je de vrachtcontainers achterna, die uniforme, enorme metalen dozen die de wereldhandel ingrijpend hebben veranderd en nu via oceanen, treinsporen en snelwegen de hele wereld over gaan. Dat doen Allan Sekula en Noël Burch in de essayistische documentaire ‘The Forgotten Space’, een Nederlands-Oostenrijkse coproduktie.

Onder de titel Fish Story onderzocht de Amerikaanse kunstenaar Sekula eerder in fotografie de havens van steden als Londen, Hong Kong en Barcelona, wat resulteerde in een boek en tentoonstelling. ‘The Forgotten Space’ is een filmisch vervolg, dat hij maakte met zijn in Frankrijk woonachtige landgenoot Burch, filmmaker en schrijver van zulk filmtheoretisch werk als ‘Theory of Film Practice’.

De wereldzeeën vormen de ‘vergeten ruimte’ waar we ons doorgaans weinig om bekommeren, totdat er bijvoorbeeld een olieramp plaatsvindt. Daarna vervliegt de aandacht snel weer. Het zijn deze wateren die de hongerige continenten met elkaar verbinden, waar al die containers hun inhoud afleveren. De makers nemen een kijkje in de Rotterdamse haven waar gespierde arbeiders zijn vervangen door een computergestuurd takelsysteem, zo specialistisch dat de eenzame man die het bedient om de vier uur moet worden afgelost. Ze laten vrachtwagenchauffeurs in Los Angeles aan het woord die zelfstandige ondernemers lijken maar in werkelijkheid tegen lage lonen worden uitgebuit. Ze komen terecht in Doel, de Vlaamse gemeente die moet wijken voor de Antwerpse haven.

Op al die plekken lijkt de mens kleiner en nietiger te worden en te worden opgeslokt door het monster dat hij zelf heeft gecreëerd: een samenleving waarin alleen de voortgang van de economie telt. Is de container het paard van Troje geworden?, sombert ondertussen de voice-over erop los. Sekula en Bruch creëren krachtige, geduldig gemaakte beelden die tegelijkertijd de hoogmoed én schoonheid van ’s mens handtekening op de wereld tonen. Maar de ambitie waarmee ze de aardbol afschuimen en grootse dwarsverbanden leggen is meteen ook de zwakte van deze film: het is nogal overweldigend, ja bijna abstract, om tegenstanders van de Betuwelijn te verbinden met tentenkampen voor daklozen in Ontario.

The Forgotten Space
Regie: Allan Sekula, Noël Burch


© RdL
Trouw
18 november 2010