ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Haar naam was SarahVlees »

NURSE JACKIE

2

nov

2010

Ze is grofgebekt en ruimhartig. Ongeduldig en empathisch. Ze rommelt met een orgaandonor en laat een afgesneden oor verdwijnen. Ze heeft dagelijks seks met een collega en keert aan het eind van de dag terug naar een warm gezinsleven. Nurse Jackie is een van de leukste personages die we in tijden op het televisiescherm hebben zien langskomen en de gelijknamige serie, in Amerika al veelvuldig onderscheiden, bewijst dat het ziekenhuis, zelfs na populaire series als ‘ER’ en ‘Grey’s Anatomy’, een onuitputtelijke bron van inspiratie voor humor en menselijk drama blijft.

Even leek het erop dat actrice Edie Falco (New York, 1963) nooit meer zou loskomen van Carmella Soprano, de loyale, verbitterde, opportunistische echtgenote van een onderwereldbaas die ze speelde in de maffiaserie ‘The Sopranos’. De rol maakte van de actrice die jarenlang nauwelijks opviel in schaduwrijke filmbijrollen (herinnert iemand zich haar in ‘Cop Land’?) een graag geziene en gelauwerde televisiester. Als Nurse Jackie laat ze zien dat ze de aangewezen actrice is voor onsentimentele vrouwen met een klein hart. Naast haar drie Emmy Awards voor Carmella mocht Falco er eerder dit jaar eentje neerzetten voor Jackie.

De New Yorkse Jackie Peyton heeft zo haar dagelijkse rituelen om aan haar werkdag in het All Saints Hospital op Manhattan te beginnen: ze neemt wat pijnstillers in ‘als duwtje in de rug’ en maakt een voorraadje voor later op de dag die in de zak van haar blauwe uniform verdwijnt. Daar komt ook haar trouwring terecht: tussen de ziekenbedden is ze een andere Jackie dan thuis in Queens, waar ze met een barman en twee jonge dochters woont.

Eenmaal op de werkplek bekvecht ze met een zelfingenomen jonge arts die door stress handtastelijk wordt - “ik kan er niks aan doen, het is een soort Tourette” - begeleidt ze met straffe hand een beginnende, filosofische verpleegster (de bijzonder leuke Merritt Wever), bezoekt ze in de medicijnkamer de apotheker (Paul Schulze, die in ‘The Sopranos’ Father Phil speelde) voor snelle seks en meer pillen, en luncht ze boven haar budget met de enige collega die meer van haar weet: dokter O’Hara (Eve Best), een heerlijk onverstoorbare, nuffige dame die door het ziekenhuis stapt als was het een catwalk.

‘Nurse Jackie’ gaat over mensen die hun persoonlijke leven nauwelijks op orde hebben maar, Jackie voorop, met toewijding de zorg op zich nemen voor anderen die het hier en nu nog beroerder hebben getroffen. Een vrouw met steekwonden, een zwaar gewonde fietskoerier, een man wiens testikels zijn aangevallen door zijn kat, een achtergelaten baby, een oude Joodse man die geen medicijnen maar alleen de kippensoep van zijn vrouw wil.

Krankzinnige uitersten in een mensenleven trekken voorbij in deze warmbloedige televisieserie die je als kijker laat zwalken tussen gegniffel en ontroering. Want soms treedt Jackie, afgetobd maar vervuld van een diep gevoel voor rechtvaardigheid, zomaar even op als engel bij de hemelpoort. Ze trekt zich terug, neemt nog een pilletje, wikt en weegt en komt als het nodig is tot een oordeel: jij wordt beloond, jij wordt gestraft. Jezus, duidelijk aanwezig aan de muren en in de gangen van het katholieke hospitaal waar ook groepjes nonnen doorheen schuifelen, kijkt over haar schouder mee.

Iemand noemt haar in de eerste aflevering een ‘heilige’, en die omschrijving blijft gedurende het hele seizoen in je achterhoofd zoemen. Heilige? Nou, dat misschien niet, maar het All Saints Hospital is het soort ziekenhuis waar je, als het dan toch moet en weinig te vrezen hebt, graag terecht zou komen. Onder het wakend oog van Nurse Jackie.

Nurse Jackie
Seizoen 1, 12 afleveringen (2 dvd’s)
A Film


© RdL
Trouw
2 november 2010