ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« The Short Films of David LynchNights in Rodanthe »

MOVIES THAT MATTER JUNIOR DVD BOX

13

nov

2008

Roy is tien jaar en woont in een stoffig mijnwerkersplaatsje in Peru. Iedereen zoekt daar dagelijks tussen de stenen naar gouderts. Kinderen ook. Tijdens een dorpsbijeenkomst krijgen de ouders te horen dat kinderen naar school moeten. ‘Maar kinderen moeten toch leren werken?’ werpen ze tegen.

In zijn fraaie documentaire vierluik ‘Living Rights’ toetst de Nederlandse Duco Tellegen op verschillende plekken in de wereld de uitvoering én uitvoerbaarheid van de door de Verenigde Naties opgestelde Rechten van het Kind. Zonder beschuldigende vinger, maar juist met een zachtmoedige blik, portretteert de maker kinderen die weliswaar in de knel zitten, maar toch minder slachtoffers zijn dan kleine deelgenoten van traditionele, sociale en economische constructies.

Een Masai meisje dat is weggelopen voor een gearrangeerd huwelijk, een Japanse tiener die worstelt met zijn verstandelijke handicap en een Russisch Tsjernobyl meisje blijken – soms juist met hun ouders - heel goed te kunnen reflecteren op hun eigen leven. Of het nou juist door zijn aanwezigheid komt of niet, Tellegen is getuige van verbluffend ontroerende, intieme familiemomenten.

Familiewarmte is ook de kracht van de Roemeense speelfilm ‘The way I spent the end of the World’, waarin Catalin Mitulescu de laatste epsiode van Nicolae Caecescu’s dictatuur in 1989 verbeeldt. “Niet over God of Caecescu praten” houdt de zeventienjarige Eva haar broertje voor. Maar Caecescu is overal. Wanneer zij en haar vriendje per ongeluk een buste van de leider omgooien wordt Eva van school gestuurd – niet het vriendje, zoon van een gewaardeerd Partijlid.

Haar broertje draagt patriottische gedichtjes voor: ‘bedankt Caecescu, voor mijn mooie jeugd.’ Zo groeit een generatie op met angst voor verraad en het verlangen om te vluchten. De film, waarin vooral de jonge actrice Doroteea Petre als Eva opvalt, laat zien hoe een doorsnee gezin zich met gedweëe stilte maar ook huiselijk plezier, staande weet te houden.

Familiebanden zijn juist de grote omissie in ‘The Wooden Camera’ van de Zuid-Afrikaanse Ntshaveni Wa Luruli, waarin twee veertienjarige jongens de bezittingen vinden van een dode man. Madiba ontdekt een videocamera, Sipho stuit op een revolver. Daarmee lijkt hun beider lot bezegeld: terwijl Sipho zich aansluit bij een straatbende van snuivende, rovende kinderen, begint Madiba zijn omgeving te filmen. Met de camera, in een houten omhulsel verstopt, leert hij van zijn armzalige omstandigheden steeds meer afstand nemen.

Je schrikt er gewoon weer even van, zo mooi als de VN bepalingen klinken (‘Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een omgeving die bevordelijk is voor de gezondheid, het zelfrespect en de waardigheid van het kind’) en zo weinig als daar voor veel jonge mensen in de praktijk van terecht komt. Desondanks barst deze box van de slimme, grappige, mooie, inventieve, dappere, schaterende kinderen.

Stichting Movies that Matter en Trouw presenteren met Right On! een dvd box voor jonge kijkers. Drie films over kinderen en hun rechten. Voor iedereen vanaf twaalf jaar.

©RdL
Trouw
13 november 2008