ARCHIEF

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

« Mama Mia!Get Smart »

THE DARK KNIGHT

24

jul

2008

Afgelopen weekend stonden overal in Amerika mensen ’s ochtends al voor de bioscoopdeur om ‘The Dark Knight’, de zesde filmbewerking van de DC Comics Batman strip, te zien. Nu is in bloedheet New York de bioscoop een perfecte plek om een aantal koele uren door te brengen. En archetypische superhelden blijven populair, zo blijkt ook uit het succes van de Hulk- en Spider-Man films.

[10-01-09] dark_knight_1.jpgMaar het enthousiasme voor deze film, waarvoor de Engelse regisseur Christopher Nolan en landgenoot Christian Bale opnieuw samenwerkten na ‘Batman Begins’ (2005), heeft ongetwijfeld vooral veel te maken met Heath Ledger. De Australische acteur die wereldfaam verwierf met zijn rol in de homo-erotische cowboyfilm ‘Brokeback Mountain’, had juist zijn opnamen als The Joker achter de rug toen hij in januari op 28-jarige leeftijd overleed aan een overdosis medicijnen. Dat gebeurde in zijn appartement in New York. Het zal geen toeval zijn dat in die stad bioscoopbezoekers verkleed kwamen als The Joker en er in de stampvolle zaal gejuich en geklap klonk bij Ledgers eerste scène in de film.

[10-01-09] dark_knight_2.jpgEn, eerlijk is eerlijk, hij steelt de show. The Joker is een maffe, maniakale verschijning met vettig schouderlang haar, bebloede tanden en een beschilderd gezicht als van een verlepte Kiss-zanger opgewreven met een natte, verfrommelde landkaart.Hij smakt met zijn tong wanneer hij praat en beweegt zich wiebelig, alsof hij maar geen richting kan kiezen.
Toch staat The Joker met zijn sadistische nihilisme pal tegenover de rechtschapen miljonair Bruce Wayne alias Batman (Bale) die er ’s nachts in batpak en met batmobiel op uit trekt om Gotham City van het Kwaad te ontdoen. Twee mannen die nog altijd worstelen om een traumatische jeugd van zich af te schudden. Het gewiebel van The Joker wordt weerspiegeld in de held, die twijfelt of hij goed genoeg doet en liefst zijn zwarte cape zou overdragen aan een idealistische openbaar aanklager (Aaron Eckhart) die het hart van zijn voormalige liefje (Maggie Gyllenhaal) heeft veroverd.

Bij de Batman-films uit de jaren negentig kon je je gemakzuchtig vergapen aan de hypergestyleerde art direction en kokette acteurs in stripachtige bonte kostuums. Nolan [10-01-09] dark_knight_3.jpgdaarentegen, die decor Chicago presenteert als een tijdloos duistere stad, laat zijn film dichter tegen realisme aanschurken. De regisseur die met films als ‘Memento’ en ‘Insomnia’ al liet zien gefascineerd te zijn door de chaotische, onvoorspelbare kanten van de menselijke psyche, lijkt Bob Kane’s stripverhalen als startpunt aan te grijpen voor een moreel prettig verwarrend actiedrama doordrenkt met actuele sentimenten als het verlies van geloof in het Goede.
Het levert een nogal sombere (en behoorlijk lange) film op waarin de slechterik met zijn permanente ‘grimlach’ als enige voor wat vrolijkheid zorgt. ‘The Dark Knight’ is een bewolkte zomerblockbuster met slechts hier en daar zon.

The Dark Knight
Regie: Christopher Nolan
Met: Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman

©RdL
Trouw
24 juli 2008