« TV - verloren van een baardTV - Over de streep, naar compassie »

TV - HUP, DE WERELD IN!

14

mei

2014

Femke Halsema drinkt rode wijn, haar moeder zit aan de chocomel. In ‘Seks en de Zonde’ zitten moeder en dochter gezellig in een café waar Halsema als spijbelende tiener kwam. De voormalige Groen Links-politica gaat in de serie, die ze maakte met programmamaakster Hassnae Bouazza, op zoek naar eigenwijze islamitische vrouwen.

Halsema begint bij zichzelf. Huh? Ja, met ma Halsema, een opgewekte ‘rooie vrouw’ die PvdA-wethouder van Enschede is geweest, neemt ze eerst haar eigen vrije jeugd door. Religie, daar deed de familie Halsema niet aan, “onderdanig zijn, dat was vloeken in de kerk.”

Moeder regelde de pil zodra Halsema haar eerste vriendje kreeg en liet bij het tweede vriendje doorschemeren: niet settelen, maar hup, de wereld in en flirten! Amusante gesprekken, daar niet van, maar ik had Halsema liever geen dingen horen zeggen als “Ik was ook zo stout, oh oh, met slechte mannen.” Pedant. Au.

Maar juist wanneer de ontboezemingen beginnen te irriteren vallen ze toch op hun plek. Halsema spiegelt zich aan moslima en blogster Fadwa Kartoubi, een generatiegenoot die als alleenstaande moeder voor lastige keuzes komt te staan: ga genieten! wil ze haar dochters in de toekomst toeroepen. Maar: wat vindt Allah daar van?

In een Lelystadse doorzonkeuken stuiten de twee op een fundamenteel verschillende kijk op hun bestaan. Halsema: “Waarom zou je je als vrouw onderwerpen aan een godsdienst die zo hardvochtig is?” Zo’n vraag stelt alleen een kind van ouders die de seksuele revolutie en andere sociale aardverschuivingen hebben ontketend of tenminste meegemaakt.

Zo’n vraag is even illustratief als naïef. Maakt haar blik Halsema de juiste persoon om deze zoektocht te maken? Wil ze het antwoord op die vraag ook echt horen? Eerst maar eens zien hoe ze het er, vanaf volgende week, in het buitenland van af brengt. De eerste aflevering met z’n thuisperspectief bracht niets wat we nog niet wisten. Hup, de wereld in!

De wereld – binnen Europese begrenzingen – gaan ook Roland Duong en Teun van de Keuken deze week weer in. In de aanloop naar de Europese verkiezingen maakte het duo een nieuwe ‘De Slag om Europa’ en tjonge, wat kijkt dat fijn weg. Brussel abstract en ingewikkeld? Absoluut, maar kijk nou eens achterom en zie dan hoe ver Europa al is gekomen.

In de eerste aflevering praatten de makers met destijds betrokkenen (Wim Kok, Ben Bot, Lech Walesa) over de uitbreiding van de EU naar het oosten. Nooit geweten hoeveel symbolische betekenis de aansluiting van Polen – in de vorige eeuw eerst vertrappeld door de nazi’s, toen door de Russen – had: het Westen had iets goed te maken. En, ook nooit geweten: dat de Russische president Jeltsin ooit heeft geroepen: “Ik wil ook bij de EU!” De Franse president Mitterand hielp hem subiet uit zijn droom: “Jamais.”

De makers stellen vragen waarop ze het antwoord graag willen horen. En de nieuwsgierige kijker ook. Is de EU te snel gegroeid? Het antwoord is niet simpel, maar complex en genuanceerd. Precies wat we nodig hebben, nu in verkiezingstijd politieke partijen een fundamenteel verschillende kijk op Europa uitdragen.


© RdL
Trouw
Tv rubriek
14 mei 2014