« Michiel van Erp over RamsesTalkshows recyclen gasten »

HBO BLIJFT SPRAAKMAKEND

16

jan

2014

"Waarom leg je niet één kruimeltje van medeleven op deze vetvrije muffin van psychopatische afstandelijkheid?"

De serie 'Girls' grossiert in stevige teksten van slimme, verbale grootstedelingen. Fans van de serie zitten te springen om het derde seizoen, dat onlangs in de Verenigde Staten, en even later in Nederland van start is gegaan.

"Girls, dat is HBO op en top", zegt Jaap Bruijnen, algemeen directeur van HBO Nederland. "Het onderwerp, de cast: de makers zoeken echt de randen op, niks glamour en glitter."

In de veertig jaar dat HBO bestaat heeft het Amerikaanse betaalkanaal zich ontwikkeld tot een soort kwaliteitslogo: televisiekijkers die van goed drama houden, veren op zodra HBO een nieuwe titel presenteert. Met de nieuwe series 'True detective' en 'Looking' creëert HBO dan ook hoge verwachtingen.
Maar ondertussen heeft dezelfde televisiekijker steeds meer te kiezen. Videostreamingdienst Netflix bijvoorbeeld biedt niet alleen titels aan, maar produceert ook zelf kwaliteitsseries als 'House of cards'.


'The Sopranos', 'Big love', 'Boardwalk empire', 'The newsroom', 'Veep', 'Deadwood', 'Games of thrones': het hoeft niet allemaal je smaak te zijn, maar HBO levert zonder uitzondering televisiedrama af gemaakt met flinke productiebudgetten en door makers die graag de artistieke-, morele- en fatsoengrenzen opzoeken.
"Ja, HBO heeft wel wat geweld, seks en grof taalgebruik" beaamt Bruijnen. "Het credo van het bedrijf luidt: doen wat nooit is gedaan of wat niemand eerder durfde te doen."

Toen HBO in 1972 werd gelanceerd zal het kanaal in Amerika een welkome aanvulling zijn geweest op de bestaande zenders die volledig afhankelijk waren van reclame-inkomsten. Adverteerders houden zich doorgaans verre van programma's met een aanstootgevende of omstreden inhoud. HBO deed het anders: het geld kwam van kijkers. En die blijken graag te betalen voor wat minder brave tv.

Tegen de tijd dat HBO in 2012 naar Nederland kwam hadden Amerikaanse kijkers van series als 'Six feet under', 'Sex and the city' en 'The wire' al successen gemaakt die elders in de wereld werden aangekocht en uitgezonden door lokale televisiezenders. En die HBO tot een begrip hadden gemaakt.

Hoeveel Nederlanders inmiddels een HBO- abonnement hebben, wil Bruijnen niet zeggen. "Dit is een beursgenoteerd bedrijf, we doen geen uitspraken over aantallen in individuele landen." Wel heeft de gemiddelde HBO-kijker volgens hem een duidelijk profiel: hoger opgeleid, iets ouder, en man. "Even simpel gezegd; de NRC-lezer."

Over de concurrentie praat Bruijnen ook liever niet. "De komst van anderen op de markt heeft negatieve en positieve kanten." Recente ontwikkelingen in het visuele medialandschap zorgen ervoor dat het aanbod voor de kijker die niet graag 'live' televisie kijkt maar op eigen gekozen momenten films en series naar zich toehaalt, enorm is toegenomen.
Meer concurrentie voor het betaalkanaal dus. Maar ook: steeds meer kritische liefhebbers die thuis met grote schermen en digitale televisie 'bioscoopje spelen', en voor amusement moeiteloos schakelen tussen verschillende schermen.

Het belangrijkst voor ongeduldige fans: dat ze zo snel mogelijk worden bediend. Wordt in Amerika op zondagavond 'Game of thrones' uitgezonden, dan is de aflevering een dag later al miljoenen keren wereldwijd gedownload. Piraterij tegengaan is onbegonnen werk, erkent Bruijnen. "Wat we wel kunnen doen is zorgen dat Nederlandse HBO-abonnees hooguit 24 uur achterlopen op Amerikaanse."

Bijkomend voordeel is dat je een wereldwijde buzz kunt creëren. De lancering van 'True detective' afgelopen zondag kreeg een dag later met een premièrefeestje een vervolg in Nederland. En vanaf volgende week twitteren liefhebbers over de hele wereld over 'Looking'. HBO heeft z'n eigen televisiegemeenschap.

Actuele HBO-series om in de gaten te houden:

True Detective - is sinds 13 januari te zien (de eerste aflevering is een maand lang gratis te bekijken)

Met 'True Detective' lijkt (roman)schrijver Nic Pizzolatto terug te grijpen op de golf van films over seriemoordenaars uit de jaren negentig (denk aan 'Se7en'): een macabere moord vol symboliek zet twee detectives in beweging. Uiteindelijk gaat deze achtdelige serie vooral over de rechercheurs zelf, die zich in de raamvertelling al zeventien jaar lang in de zaak hebben vastgebeten.
De serie, met barok camerawerk filmisch van opzet, profiteert enorm van de twee hoofdrolspelers die prikkelend a-typisch zijn gecast. Woody Harrelson, gespecialiseerd in rollen van mafkezen en maatschappelijke buitenbeentjes, speelt een degelijke, stabiel getrouwde politieman.
Hij wordt opgezadeld met een zwijgzame zonderling als collega, die ieder moment in zijn eigen mentale afgrond lijkt te kunnen vallen.
Deze agent wordt gespeeld door Matthew McConaughey, die het tot voor kort juist moest hebben van van zijn zonnige blonde verschijning. Hoogst intrigerend.

Looking - is te zien vanaf 20 januari (de eerste aflevering is een maand lang gratis te bekijken)

San Francisco was en blijft het decor voor vrije homoliefde. De serie 'Looking' volgt drie mannen in hun vriendschap en hun zoektocht naar liefde. Of gewoon seks.
Geestige, lichtvoetige serie met incrowd-grapjes (een van de mannen laat in de eerste aflevering zijn nieuwe tattoo zien: de handtekening van Dolly Parton). Een van de hoofdrollen is voor de jonge Jonathan Groff, die we al kennen van een andere serie waarin homo's goed vertegenwoordigd zijn: 'Glee'. Veelbelovend.

Girls 3 - is te zien sinds 13 januari (eerste aflevering gratis te bekijken)

Vier vrouwelijke twintigers in New York tobben met werk, liefde en bovenal: zichzelf. Schrijfster Lena Dunham wordt geprezen om haar weinig verhullende aanpak, critici storen zich gek genoeg aan het naakte realisme en het vele bloot - vooral van Dunham zelf.

Game of thrones 4 - is te zien vanaf 7 april

De onwaarschijnlijk succesvolle fantasy-serie naar de boeken van George R.R. Martin, over een machtsstrijd in een mythische wereld, gaat het vierde seizoen in. Volgens de makers zijn ze nog maar op de helft.
Het stemt de fans blij.


© RdL
Trouw
16 januari 2014