« Liberace: glitterpianist met twee gezichtenTV - Boven en beneden »

TV - HUILEN, LACHEN OF LEREN

16

aug

2013

‘Ik wil of keihard huilen, of lachen of iets leren’, zei een panellid van ‘TV Lab’, de themaweek op Ned 3, waarin makers van de publieke omroep voor het vijfde jaar aan het begin van een nieuw televisieseizoen pilots voor programma’s voorleggen.
Daarmee vatte deze commentator best goed samen wat veel van ons, in alle bescheidenheid, van televisie verwachten. En wanneer je al die nieuwe probeersels ziet langskomen realiseer je hoe moeilijk het blijkbaar is om aan dit mini-wensenpakketje te voldoen.

In ‘Ik kom bij je slapen’ (EO) zagen we hoe een jonge Rotterdamse, duidelijk met zichzelf in de knel, op vier verschillende adressen bij wildvreemden ging logeren om haar levensblik te verruimen. Ze kwam terecht bij een stilte-expert in een woongroep, bij een flamboyante kasteelheer, en bij een jong stel dat, geconfronteerd met ongeneeslijke kanker, uit het leven haalt wat er in zit.
Dat laatste bezoek maakte vanzelfsprekend wel wat los, maar het onderstreepte tegelijkertijd juist de haastige vluchtigheid van het programmaconcept. Had de Rotterdamse het ene moment een huilbui (‘Ik wil niet van een flatgebouw springen!’), even later zat ze alweer aan cocktails en sushi.
Voor de YOLO-generatie hebben ingeblikte mantra’s als ‘Je moet nu knallen’ en ‘Leef gepassioneerd’ misschien betekenis, maar met persoonlijke verdieping heeft dit programma ondanks de pretenties weinig te maken.

Al even vlot en vluchtig bleek het BNN-product ‘Mag ik met je mee op reis?’ (blijkbaar is dit het seizoen van brutale titels in ik-vorm), waarin Nicolette Kluijver en Katja Schuurman zich spontaan aansluiten bij mensen die op reis gaan. Schuurman kwam in Suriname bij twee neven terecht die stilstonden bij de slavernijgeschiedenis, terwijl Kluijver in Parijs meehobbelde met een Nederlands meisje dat modellenbureaus afliep.
Het startpunt, de malle spontaniteit op vliegveld en treinstation, werd enigszins teniet gedaan door de ernstige voice-overs die de presentatrices achteraf hadden ingesproken. Die gaven het geflaneer op exotische lokaties misschien wat gewicht, maar maakten het programma daarmee nog niet leerzaam.

Lachen dan? Ik had mijn hoop een beetje gevestigd op ‘MRI – Martine & Remko Infiltreren’ van de KRO, een interviewprogramma waarin de vragensteller voluit in de huid kruipt van zijn gast. Met komieken Remko Vrijdag en Martine Sandifort, die al fraaie transformaties naar Mark Rutte en Jolande Sap hebben laten zien, kan dat leuk worden.
Vrijdag verdiepte zich in de eerste aflevering in acteur Barry Atsma, bracht een bezoek aan meesterlijke grimeurs en ging tenslotte als Barry Atsma tegenover Barry Atsma zitten. Het begin van een maffe sketch? Nee hoor. De Atsma’s piekerden, in spiegelbeeld, samen hardop over de midlifecrisis van de veelgevraagde acteur: hoe nu verder met het leven?
Vrijdag excelleerde in zijn imitatie, maar vanwaar toch de drang om van interviews met BN’ers een therapiesessie te maken?
De ene Atsma ervoer het gesprek als een ‘hele rare trip’. De andere Atsma stelde voor een biertje te gaan drinken. En dat was het dan weer. In de TV Lab Green Room, waarin alle pilots werden besproken door makers, panelleden en twitteraars, liepen de reacties uiteen van ‘langdradig’ tot ‘Ik ben lyrisch’.

Nee, het valt niet mee om een nieuwe programma te bedenken, zoveel is duidelijk. Maar laat ons tenminste huilen, lachen of leren.


© RdL
Trouw
TV rubriek
16 augustus 2013