« Oosters eten & Duitse wijnLiberace: glitterpianist met twee gezichten »

TV - KNVB: LEUK DAT ZE MEEDOEN

5

aug

2013

Zaterdagmiddag drie uur lang naar het live verslag van de Amsterdam Gay Pride Canal Parade zitten kijken. Misschien een sneue besteding van een zonnige dag voor wie op steenworp afstand woont, maar de Amsterdamse zender AT5 had met de AVRO een uitstekende plek op het water met zicht op alles wat er langsdeinde. Zo kon Cornald Maas, met roze koptelefoon vanaf een roze boot, precies vertellen wat we zagen.

Het leuke van de parade in al z’n urenlange traagheid bekijken – en niet alleen de hoogtepunten later op de avond – is precies dat waar het evenement voor staat: diversiteit.
Met alle respect, het zijn doorgaans de beelden van breedgeschouderde matrozen, travestieten, Diana Ross-imitators en leernichten met tepelringen die de hele wereld over gaan. Zo niet omdat ze er zo goed uitzien, dan wel omdat die snappen dat het publiek dat een halve dag in de knallende zon op brugleuningen en kades hangt, wel vermaakt wil worden met een leuk dansje, een gekke show, kortom spektakel.

In de 'best of'-momenten zul je niet snel de boot aantreffen vol rommelig hopsende Belastingdienstmedewerkers, de boot van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG (‘zorg voor elkaar’), en een onopvallend gezelschap dat het voor de camera moet hebben van de homoboer uit ‘Boer zoekt Vrouw’.
Maas mopperde voor de vorm soms even op bootgangers die artistiek ongeïnspireerd en uit de maat door de Prinsengracht voeren, maar: ‘leuk dat ze meedoen’ en ‘op een dag als vandaag zijn we natuurlijk mild gesteld’.

Veel aandacht kregen de politieke paradegangers. Hevig wiebelend haalde verslaggever Ewout Genemans Haagse kopstukken voor de camera om ze te complimenteren met hun aanwezigheid en roze blouses.
Gek eigenlijk. Waarom is het vanzelfsprekend dat Danny de Munk zingend meevaart, en verdienen Dijsselbloem, Bussemaker en Hennis-Plasschaert nadrukkelijke schouderklopjes? Een beetje overbodig, voor bewindslieden van een land waar homorechten bij wet worden beschermd, notabene een generatie politici die is opgegroeid met homo-emancipatie, aids en Paul de Leeuw.

Voetballers, dat is een ander verhaal. Vandaar dat naar de KNVB-boot, voor het eerst aanwezig in de achttienjarige geschiedenis van het evenement, het meest werd uitgezien. Bondscoach Louis van Gaal zei over de ongemakkelijke combinatie homoseksualiteit en de voetballerij: “Het is, in principe, een machowereld. In het algemeen voelen homo’s zich er niet zo prettig. Voetbal is daarmee geen afspiegeling van de samenleving.”
Dat klonk verstandiger dan Frank de Boer die een jaar geleden beweerde dat hun gebrekkige motoriek homo’s zou weerhouden. Gemopper op de wat sombere boot met druk sms’ende opvarenden zou een schot voor open doel zijn, dus: leuk dat ze meededen.

Sterker, de KNVB primeur vormde een passende aftrap voor een periode waarin de combinatie sport en homorechten nog vaak zal terugkomen. Want wat te doen met de Olympisch Winterspelen die zullen plaatsvinden in Rusland, dat juist strenge anti-homowetten heeft aangenomen? Boycotten? Gaan en protesteren? Gaan en terug de kast in?
Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis, vrijdag te gast bij ‘Nieuwsuur’, vindt dat het Internationaal Olympisch Comité ‘het podium moet pakken’. Zo’n groot geheim meedragen kost veel energie, had hij zelf ervaren.

De kleurrijke saamhorigheid van de waterparade gaf zelfs thuis op de bank een warm gevoel. Maar zoals een tekstbord op de COC-boot luidde: er is nog veel om voor te vechten.

© RdL
Trouw
Tv rubriek
5 augustus 2013