« Ik heb een droom - Roel van de WeijerLevenslessen - Ron Blaauw »

IK HEB EEN DROOM - TELMO RODRIGUEZ

22

jun

2013

Ik heb wijnmaken gestudeerd in Bordeaux. Daarna was het: waar wil je werken? Château Margaux, Lafite, Petrus? Ik besefte dat ik helemaal niet wilde werken voor een grote naam. Ik heb niks met merken, ik ben niet geboren om in een Jaguar van Château Latour te rijden. Voor mij gaat wijn maken om het land, om de wijngaarden. Ik besloot naar de Rhône te gaan, en daar te werken met families die al generaties lang in de wijngaarden woonden en hun land exact begrepen.

Tegelijkertijd droomde ik er toen al van wijn te maken in Spanje, met Spaanse druiven. Spanje is voor een wijnmaker een geweldig spannend land, maar wordt vaak verkeerd begrepen: mensen denken meteen aan Rioja en goedkope wijn. En inderdaad, de vorige generatie wijnmakers waren managers. Nu heeft Spanje veel meer dromers - denk maar aan de culinaire aardverschuiving die chefkok Ferran Adrià heeft veroorzaakt.
foto: Jörgen Caris

Mijn land heeft in de vorige eeuw grote verliezen geleden: de burgeroorlog is een ramp geweest, veel mensen lieten hun druivenvelden in de steek. Spanje heeft enkele van de meest fantastische wijngaarden ter wereld. Ik ben bezig zulke vergeten plekken te herontdekken en in ere te herstellen. Hier, ik laat je foto’s zien van een wijngaard in Galicië die ik net heb gekocht: granieten bodem, en deze terrasbouw hebben de Romeinen nog aangelegd. Hier maken mensen al tweeduizend jaar wijn. Ongelofelijk! Ik onderzoek hoe je zo’n plek ‘in de fles stopt’.

Ik maak nu op negen plaatsen in Spanje wijn, van Alicante tot Galicië, van Rioja tot Málaga. Alle wijnen benaderen mijn ideaal: ze komen van een specifieke plek, met een eigen geschiedenis. Originaliteit is voor mij belangrijker dan spektakel. Je ziet wel dat wijnmakers in hun wens een wijn te ‘verbeteren’ het karakter van de plek vernietigen.
In de wijnwereld wordt soms snobberig gedaan, door makers die nadrukkelijk hun handtekening willen zetten, en wijn maken voor hun eigen ego. Toen ik met mijn bedrijf begon had ik weinig geld, dus ik schoof mijn ego aan de kant en maakte simpele, eerlijke wijnen. Daar heb ik veel van geleerd.

Ik vind dat je wijn moet benaderen als brood: prachtig maar simpel. Natuurlijk vind ik het leuk dat ‘wijngod’ Robert Parker een van mijn wijnen uitriep tot beste Rioja, maar weet je wat het meest emotionele moment in mijn carrière was? Een paar jaar geleden was ik in voormalig Oost-Duitsland voor een proeverij. Achteraf kwam er een meisje naar me toe, dat in een bar werkte waar veel mensen met weinig geld komen. Dankzij mijn simpele wijnen, Basa en Al Muvedre, hadden ze goede wijn ontdekt, vertelde ze. Wow, dacht ik: dat kun je dus voor elkaar krijgen met wijn.

Telmo Rodríguez (1962) is een van Spanje’s meest gerenommeerde wijnmakers. Hij woont in Madrid en maakt wijn in verschillende regio’s in het land. Rodríguez’ wijnen worden geïmporteerd door Pallas Wines en zijn ondermeer te koop bij Chabrol Wines.


© RdL
Trouw
'Ik heb een Droom'
15 juni 2013