« Ik heb een droom - gebroeders BoorsmaTV - Hard werken »

IK HEB EEN DROOM - FRANCIS KENTER

10

nov

2012

"Als kind droomde ik er achtereenvolgens van priester, dokter en actrice te worden. Die dingen zijn eigenlijk samengekomen in wat ik nu doe: rauw eten, alleen groenten, fruit en noten. Ik wilde graag mensen beter maken én iets doen voor een publiek.

Na de eerste documentaire, ‘Rauw’, waarin mijn zoon Tom elf was, heb ik veel naar mijn hoofd gekregen. Hugo Borst riep in De Wereld Draait Door dat ik een psychiater nodig heb. Ik kreeg een brief van het meldpunt kindermishandeling. Natuurlijk had ik kunnen zeggen: Tom krijgt twee keer per week vis. Wie controleert dat? Of ik zou op een warm eiland onder een mangoboom kunnen gaan zitten. Toch blijf ik hier, midden in Amsterdam, tussen uitlaatgassen, wifi-straling en stress, omdat ik denk dat ik hier iets kan bereiken.
foto: Jörgen Caris

Ik ben ervan overtuigd dat veel problemen, uiteenlopend van depressiviteit, agressie, kanker, onvruchtbaarheid, schizofrenie, autisme, maar ook dierenleed en milieuschade, verholpen kunnen worden als meer mensen hun voeding zouden aanpassen.
Aan mijn kraam op de biologische markt zeggen mensen: ik wil dat mijn kind gezonder eet, maar die stríjd altijd… Dan vraag ik me af: we willen allemaal dat onze kinderen goed eten, waarom wordt het ons dan zo moeilijk gemaakt? Vraag in een dierentuin ‘mag ik één keer per week de chimpansees pizza en energiedrank geven?’ en verzorgers slaan steil achterover: kom niet aan mijn dierbare beesten! Waarom mensen dan wel?

Op de basisschool hadden we geen probleem. Tom at zijn fruit en bij feestjes hield iedereen rekening met hem. De middelbare school is anders. Vanaf de eerste dag was het: mam, iedereen zit met gevulde koeken en cola in de kantine. Daarom heb ik hem van school gehaald en wil ik hem thuisscholen. Maar nog steeds, voor het derde jaar, heb ik geen vrijstelling gekregen.

Het AMC constateert dat Tom ondervoed is. Van die term ben ik geschrokken. Hoe kan een energiek kind dat nooit ziek is en goed in z’n vel zit, ondervoed zijn? Tom produceert minder dan leeftijdgenoten het IGF-1 groeihormoon. Wat is de standaard? Kinderen die dagelijks koemelkzuivel binnenkrijgen, waar dat hormoon in zit. Is hij ongezond klein, of zijn anderen ongezond lang? Ik ben een moeder met vragen. Een van mijn grote dromen is dat er onafhankelijk onderzoek komt naar wat onze natuurlijke voeding is.

Tijdens vastenperiodes droom ik wel eens over gekookt eten. Dan word ik paniekerig wakker: ik heb patat met mayonaise gegeten! Toen ik tien jaar geleden met rauw eten begon, kostte me het wel moeite, ik moest afkicken. Maar sindsdien ben ik niet meer ziek geweest: geen griep of verkoudheden. Tom ook niet. Rauw past gewoon goed bij mij. Afzien? Helemaal niet. Er zijn niet genoeg uren in de dag om alles te eten wat ik lekker vind."

Francis Kenter (1957) en haar zoon Tom eten uitsluitend rauwe voeding. In de documentaire ‘Rauwer’, een vervolg op ‘Rauw’ (2008), krijgt zij het aan de stok met kinderartsen, Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg. ‘Rauwer’ is te zien op het IDFA en wordt op 17 december door de NCRV uitgezonden.


© RdL
Trouw
'Ik heb een droom'
10 november 2012