« TV - Laat grappig zijn aan professionals overTV - Kon Oprah de bijen nog maar redden »

TV - PROVINCIALISME EN FETA

25

mei

2011

De uitslag van de verkiezing van de leden in de Eerste Kamer was maandag groot nieuws, maar eigenlijk ook weer niet, want de zetelverdeling geschiedde zoals was verwacht.
De actualiteitenrubrieken blikten natuurlijk vooruit op mogelijke samenwerkingsverbanden tussen de coalitiepartijen en SGP, maar stonden daarnaast vooral uitgebreid en geamuseerd stil bij de blauwe pen waarmee D66 statenlid Wim Cool zijn stem per abuis ongeldig had gemaakt.

Beduusd keek hij in de camera van ‘Nieuwsuur’, alsof hij zelf niet kon geloven hoe oelewapperig hij in het stemhokje had gehandeld. “Gewoon puur stom” herhaalde hij nog maar eens en zwoer het rode potlood, dat hij eerst niet had kunnen vinden maar inmiddels in zijn handen hield, de rest van zijn leven te zullen bewaren.
Daarmee kreeg de politieke avond iets kneuterigs. En dat is misschien wel tekenend voor de Nederlandse politiek van dit moment. ‘Conservatief’ en ‘naar binnen gekeerd’, noemde D66 lijsttrekker Roger van Boxtel het huidige Haagse klimaat in ‘Uitgeproken’. Over de grenzen kijken, ho maar.

Bedoeld of niet, de makers van ‘Uitgesproken’ onderstreepten zijn uitspraken door ze onmiddellijk te laten volgen door een item over de foto’s van de Amerikaanse J Henry Fair, die wat hij noemt ‘industriële littekens in het landschap’ vastlegt. Zijn beelden van zwaar vervuilde rivieren, ontbossing en andere milieunachtmerries zijn in al hun kleurrijke abstractie zo beeldschoon dat ze een stuk confronterender zijn dan Al Gore’s doemstatistieken. De fotograaf nam zich voor ook eens in de Rotterdamse haven te komen kijken. “Die schijnt heel fotogeniek te zijn.”

Van provincialisme naar mondiale urgentie, het was een prachtige overgang, en het leek wel het thema van de televisieavond.
Hoe komt het dat Deense, Bulgaarse, Turkse witte blokjes kaas geen feta meer mag heten, vroegen de makers van ‘De Slag om Brussel’ bij de VPRO zich af. BOB is het antwoord, oftewel Beschermde Oorsprongsbenaming. De Europese wetgeving voorziet in de bescherming van de benaming van streekprodukten die typisch en traditioneel zijn. Champagne, parmaham en port bijvoorbeeld. De naam feta mag alleen nog worden gebruikt voor de kaas uit Griekenland, die gemaakt wordt van schapen- en geitenmelk.

De programmamakers wezen verontwaardigd op kronkels in de Europese wetten, maar zorgden er tegelijkertijd voor dat je als kijker de Grieken onmiddellijk hun privilege gunde. Niet alleen vanwege de erbarmelijke economische situatie van Griekenland, het zat ‘m in het beeldcontrast.
We zagen een Griekse schapenboer tussen vertederend pluizige lammetjes in een golfplaten stal, tegenover een Deense feta-lobbyist met een fijn glas Provençaalse rosé naast een zwembad. Blozend van welvaart erkende hij dat Denemarken ondanks de veranderde wet z’n marktaandeel gewoon heeft gehouden.

Maar kun je iets een streekprodukt noemen als het uit een heel land mag komen?, bleef vervolgens de vraag. Jazeker, betoogde een trotse Griekse feta-lobbyist met een hilarisch argument: het huidige Griekenland is slechts een fractie van het Griekse rijk dat 2500 jaar geleden veel ruimere grenzen kende. In één klap reduceerde de man zijn land tot een historische uithoek van een verloren natie. Dat is pas provincialisme.


© RdL
Trouw
TV Rubriek
25 mei 2011