« Mirroring Evil - tentoonstelling Jewish MuseumEmpire State Building in orange »

EMPIRE STATE BUILDING ORANJE

23

apr

2004

read this article in english...

Nederlanders in New York kunnen Koninginnedag volgende week in stijl vieren. De Empire State Building, sinds de vernietiging van de twin towers weer het hoogste gebouw van de stad, zal van 30 april tot en met 2 mei oranje worden verlicht.

Toeval? Helemaal niet. De top van de 103 verdiepingen tellende wolkenkrabber wordt dagelijks kleurig verlicht volgens een jaarlijks terugkerend patroon. Zo schijnen in de lente de kleuren geel-geel-wit (van onder naar boven gezien), is rood-wit-blauw gereserveerd voor nationale feestdagen, wordt Valentijnsdag met rood en St. Patrick’s Day met groen gevierd. Daarnaast kunnen speciale verzoeken worden ingediend zolang het niet gaat om commerciële stunts of privé kwesties als een verjaardag of huwelijksaanzoek.

Vanwege het recente overlijden van prinses Juliana, wier verjaardag op 30 april wordt gevierd, heeft Koninginnedag dit jaar een speciale betekenis, meent de Nederlandse Sander Raaymakers, sinds 1994 woonachtig in New York. Hij schreef, geruggesteund door de Nederlandse consul in New York, een brief met de vraag of in nagedachtenis van de voormalige koningin de toren voor één keer helemaal in oranje mocht worden gehuld.
Gisteren kreeg Raaymakers, die maandelijks een borrel voor Nederlandse ‘expats’ organiseert en voor 30 april een grote fuif op stapel heeft staan, te horen dat het verzoek is gehonoreerd.

“Natuurlijk hoop ik dat het vanaf nu vaste prik wordt op 30 april. Het past in het beleid om aan zoveel mogelijk ethnische groepen in de stad tegemoet te komen. Er is een grote Nederlandse gemeenschap in New York. Bovendien hebben wij in onze brief gewezen op de historische banden tussen Nederland en New York.” Helemaal oranje dus? Dat ook weer niet. Volgens Lydia A. Ruth, die de dagelijkse lichtshow coördineert, zal het gaan om de combinatie oranje-oranje-wit, “aangezien we in de top niet over oranje beschikken.”

©RdL