blog
« Ay barista!Herfst »

Ghan

6

mei

2010

Je kunt op vele manieren dit continent doorkruisen, maar met de trein hadden we nog geen ervaring. Nu wel.

In twee en halve dag kun je met de ‘Ghan’ van Adelaide, via Alice Springs in het midden van het land, naar Darwin aan de noordkust komen. De bouw van die treinlijn begon in de jaren 1880 en volgde aanvankelijk een oude handelsroute die voordien met kamelen en hun 'Afghaanse' (in werkelijkheid meestal Pakistaanse) begeleiders werd afgelegd. Destijds had men het ambitieuze plan om met de treinlijn de noord- en zuidkust met elkaar te verbinden, maar het spoor bleek kwetsbaar in tijden van overstromingen. Pas na vijftig jaar [15-05-10] ghan_1.jpgarriveerde de trein in Alice Springs, zo’n 1500 kilometer landinwaarts. En pas in 2004 (!) werd het traject naar Darwin volbracht.

Je zou zeggen: waarom nog al die moeite als je gewoon in een vliegtuig kunt stappen: niet alleen veel sneller maar ook veel goedkoper. Maar vanuit een vliegtuig zie je niks van...de eindeloze leegte van Australie. En met de auto is 3000 kilometer, dwars door de woestijn, voor sommigen gewoon te eenzaam. De Ghan is het veilige en gezellige alternatief voor de avonturier die van mooie landschappen houdt maar niet van stof, en wel van schitterende zonsondergangen, maar dan met een boek erbij.

Net wat voor ons: een knusse privé suite en dan maar lezen. Naar de restauratiewagen voor biertjes en dineetjes. Met [15-05-10] ghan_2.jpguitzicht op de sterren in slaap vallen in het opklapbed. En ondertussen boemelt de trein met een ontspannen vaartje van hooguit 50 km/u maar door. Rode aarde, struiken. Een watertje. Koeien. Een brug over een rivier! Rode aarde, stekelige planten, bloeiende acacia. Een boom. Nog meer rode aarde. Heuvels. Meer bomen en meer groen, de rode aarde valt zelfs een beetje weg. Een palm! En dan, eindelijk, Darwin.

Saai, zo zonder tv, wifi en met medepassagiers die allemaal dertig jaar ouder zijn? Helemaal niet. Eerder erg relaxed.


© RdL
6 mei 2010