blog
« Ding dong! De oogst is begonnenManicure »

Eerste (echte) pluk

9

feb

2010

Ook voor Gemtree is de oogst nu echt begonnen: vannacht zijn de eerste druiven geplukt! Dat plukken gebeurt vaak ’s nachts, want haal overdag, bij temperaturen rond de 35 graden, de druiven van de planten en je verliest veel aroma en zuur in het sap.

Gisteravond rond negen uur, net donker, verzamelden zich immense, knalgele oogstmachines, tractors en een stuk of [09-02-10] eerste_pluk_1.jpgtwintig mensen in de chardonnayvelden rond ons huis voor een smooth operation die ik nogal indrukwekkend vond. De gele harvester schuift over een plantenrij en schudt daarbij de druivenstokken zo heen en weer dat de rijpe druiven er zonder morren afvallen. De vruchtjes worden via een lopende band in de container gegooid die een rij ernaast achter een tractor hangt. En dat gaat zo een paar uur door.
[09-02-10] eerste_pluk_2.jpg
Later in de nacht, zo vanaf een uur of half twee, arriveren de druiven bij de wijnmakerij. Daar wordt de druivendrab gescheiden van takjes, stokken, bladeren en andere rotzooi, en gekoeld. Vervolgens gaat alles naar de pers, waar de [09-02-10] eerste_pluk_4.jpgschilletjes achterblijven, en het sap alleen verder mag naar gekoelde vaten.

Nou ja, niet dat je van die laatste stadia iets ziet. Een winery bestaat uit een knap verwarrende verzameling grote RVS objecten, met elkaar verbonden via enorme slangen. Je moet maar geloven dat daar echt druifjes en sap doorheen gaan. Het zou bij wijze van spreken ook Coca Cola kunnen zijn.

[09-02-10] eerste_pluk_3.jpgMaar goed, ’s nachts na vieren zijn dit soort overpeinzingen niet heel veel waard. De maan schijnt, de sterren fonkelen. Ik geloof best dat dit over een half jaar Gemtree’s 2010 Citrine Chardonnay zal zijn.© RdL
9 februari 2010