blog
« Eerste pluk (voor niks)Eerste (echte) pluk »

Ding dong! De oogst is begonnen

5

feb

2010

Eindelijk, de druiven waar iedereen een jaar aan heeft gewerkt, zijn zo’n beetje klaar voor de pluk. In het wijnjaar is dat een feestelijk moment en dus wordt dat gevierd. Plaatselijk wijnbedrijf Wirra Wirra heeft het ooit op zich genomen de McLaren Vale oogstperiode te openen met een vrolijke Bell Ringing ceremonie.

[06-02-10] bell_ringing_1.jpgThe Angelus is de naam van een loodzware kerkklok die in de tijd dat de alom geliefde Greg Trott (1934 – 2005) het wijnbedrijf nog runde, bij iemand in de achtertuin werd gevonden. Nu hangt de klok in een torentje tegen het gebouw waar de Wirra Wirra wijnen worden gemaakt en opgeslagen liggen. En met het luiden van deze bel begint vandaag officieel de oogst.

De datum voor de opening verschuift per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden die bepalen wanneer druiven op hun best zijn, en volgens ingewijden valt er altijd wel iets te mekkeren over de gekozen dag. Dit jaar ook, want eerder deze week zijn er her en der al (witte) druiven naar binnen gehaald, en de meeste wijnmakers hebben het inmiddels veel te druk voor folkloristische bijeenkomsten.

[06-02-10] bell_ringing_2.jpgOntzettend druk is het dan ook niet, vrijdagochtend 10 uur op het gazon van Wirra Wirra, maar gezellig wel. De eerste flessen gaan open, want een feestje zonder drank is in een wijnregio natuurlijk uitgesloten. Wirra Wirra directeur Andrew Kay klimt op een halve, omgekeerde druiventon en benadrukt, glas wit in de hand, dat de vooruitzichten goed zijn. “Ja, er wordt veel gepraat over crisis in de Australische wijnindustrie, maar laten we niet vergeten hoeveel moois we hier in McLaren Vale maken. De druiven, wit en rood, zien er ontzettend goed uit. 2010 wordt ongetwijfeld een uitstekend jaar.”

En dan is het tijd voor de in oktober verkozen wijnmaker van de regio Paul Carpenter, oftewel de Bushing King, om samen met de Bushing Queen, Alix Hardy (ja, van Hardy’s wijn) aan het klokketouw te gaan hangen.

Ding dong! De oogst is begonnen…
[06-02-10] bell_ringing_3.jpg

© RdL
5 februari 2010