blog
« VeraisonDing dong! De oogst is begonnen »

Eerste pluk (voor niks)

28

jan

2010

Een paar weken voor de oogst gaan we opnieuw trossen tellen. De piepkleine lichtgroene vruchtjes van half oktober zijn inmiddels uitgegroeid tot grote trossen druiven die grotendeels zijn verkleurd. Nu kun je een vrij nauwkeurige schatting van de oogst maken door her en der een plant helemaal leeg te knippen, het aantal trossen te tellen en ze te wegen.

[01-02-10] trossen_wegen.jpgDus met een snoeischaar de velden in. En dat is in deze tijd gerust een sensatie te noemen: overal bungelen druiven en ze worden met de dag lekkerder. Ja, in dit stadium is het de bedoeling dat je ze voortdurend proeft: chardonnay is gewoonweg zoet en shiraz heeft vandaag al weer meer smaak dan vijf dagen geleden.

Ik pluk de trossen tussen de bladeren vandaan, het emmertje [01-02-10] trossen_weggegooid.jpgis in een mum van tijd vol. Maar na het tellen, wegen en noteren is het gebeurd met de trotse, nog net niet rijpe vruchten: dan worden ze zonder pardon weggekieperd...

















© RdL
28 januari 2010